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Carlos Guerreiro holds a Master’s degree in Bioengineering (2016) and a Bachelor’s degree in Biochemistry (2014) from the University of Minho. He is currently a PhD candidate in Food Chemistry at the University of Porto – Faculty of Sciences and a researcher at the Associated Laboratory of Green Chemistry (REQUIMTE). His research explores the molecular mechanisms of astringency perception and bitter taste receptor activation, particularly in the context of polyphenol-rich foods and beverages. Building on the work developed by Professors Susana Soares and Victor Freitas, his studies investigate how salivary proteins interact with polyphenols, leading to protein precipitation and compound adsorption to the mucosal pellicle, key factors in astringency perception. Additionally, he employs calcium detection assays in HEK293T cells overexpressing TAS2Rs to elucidate the activation patterns of human bitter taste receptors in response to dietary polyphenols, contributing to a deeper understanding of bitterness perception at the cellular level.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Carlos Guerreiro

Nomes de citação

  • Guerreiro, Carlos

Identificadores de autor

Ciência ID
E215-A550-D45C
ORCID iD
0000-0002-4101-8034
Researcher Id
C-2950-2019

Endereços de correio eletrónico

  • up201911054@edu.fc.up.pt (Profissional)
  • carloseloyguerreiro02@gmail.com (Pessoal)

Telefones

Telemóvel
  • 934373616 (Pessoal)

Moradas

  • Largo Mira Torre, nº 60, 2º direito, 4620-586, Torno, Lousada, Portugal (Pessoal)

Websites

Domínios de atuação

  • Ciências Agrárias - Outras Ciências Agrárias
  • Ciências Naturais - Ciências Biológicas - Biologia Molecular
  • Ciências Naturais - Ciências Biológicas - Bioquímica
  • Ciências Naturais - Ciências Biológicas - Biologia Celular
  • Ciências Naturais - Ciências Biológicas - Microbiologia
  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Biotecnologia Industrial - Fermentação

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português (Idioma materno)
Inglês Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2)
Alemão Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1)
Formação
Grau Classificação
2020/01/01 - 2024/01/01
Em curso
Sustainable chemistry (Doutoramento)
Especialização em Food Chemistry
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
"Application of cellular models to unravel the secondary mechanisms for astringency and the bitter taste receptors activation: The effects of the presence of salivary proteins and phenolic compounds" (TESE/DISSERTAÇÃO)
2014/09/01 - 2016/11/30
Concluído
Bioengineering (Mestrado)
Universidade do Minho Departamento de Engenharia Biológica, Portugal
"Optimization of ¿-decalactone production by genetically modified strains of Yarrowia lipolytica" (TESE/DISSERTAÇÃO)
17
2011/09/01 - 2014/07/31
Concluído
Biochemistry (Licenciatura)
Universidade do Minho Escola de Ciências, Portugal
"O papel do SPINT2 na invasão celular em gliomas" (TESE/DISSERTAÇÃO)
13
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2023/09/04 - 2023/10/20 Investigador visitante (Investigação) Leibniz-Institut für Lebensmittel-Systembiologie an der Technischen Universität München, Alemanha
Leibniz-Institut für Lebensmittel-Systembiologie an der Technischen Universität München, Alemanha
2018/04/01 - 2019/12/01 Investigador (Investigação) Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
2017/09/15 - 2017/12/31 Investigador (Investigação) Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal
2017/02/15 - 2017/08/14 Investigador (Investigação) Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal
Projetos

Projeto

Designação Financiadores
2018/04/01 - 2019/12/01 FOODNANOSENSE – Bio-sensing research on food astringency and bitterness of natural phenolics
Bolseiro de Investigação
Em curso
2017/08/15 - 2017/12/31 Strategic funding 2015-2018
Bolseiro de Investigação
Concluído
2017/02/16 - 2017/08/15 Lipid Production by Yarrowia lipolytica growing on waste/wastewater streams
TUBITAK/0009/2014
Bolseiro de Investigação
Em curso
Produções

Publicações

Artigo em revista
  1. de Jesus, M.; Guerreiro, C.; Brandão, E.; Mateus, N.; de Freitas, V.; Soares, S.. "Study of Serial Exposures of an Astringent Green Tea Flavonoid Extract with Oral Cell-Based Models". Journal of Agricultural and Food Chemistry 71 4 (2023): 2070-2081. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85146543089&partnerID=MN8TOARS.
    10.1021/acs.jafc.2c01918
  2. Brandão, E.; Jesus, M.; Guerreiro, C.; Maricato, É.; Coimbra, M.A.; Mateus, N.; de Freitas, V.; Soares, S.. "Development of a Cell-Based Quaternary System to Unveil the Effect of Pectic Polysaccharides on Oral Astringency". (2023): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85152401237&partnerID=MN8TOARS.
    10.2139/ssrn.4397694
  3. Guerreiro, C.; Brandão, E.; de Jesus, M.; Gonçalves, L.; Pérez-Gregório, R.; Mateus, N.; de Freitas, V.; Soares, S.. "New insights into the oral interactions of different families of phenolic compounds: Deepening the astringency mouthfeels". Food Chemistry 375 (2022): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85119914214&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.foodchem.2021.131642
  4. Brandão, E.; Fernandes, A.; Guerreiro, C.; Coimbra, M.A.; Mateus, N.; de Freitas, V.; Soares, S.. "The effect of pectic polysaccharides from grape skins on salivary protein – procyanidin interactions". Carbohydrate Polymers 236 (2020): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85079897094&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.carbpol.2020.116044
  5. Soares, S.; Brandão, E.; Guerreiro, C.; Mateus, N.; De Freitas, V.. "Tannins in food: Insights into the molecular perception of astringency and bitter taste". Molecules 25 11 (2020): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85086008463&partnerID=MN8TOARS.
    10.3390/molecules25112590
  6. Guerreiro, C.; Jesus, M.; Brandão, E.; Mateus, N.; De Freitas, V.; Soares, S.. "Interaction of a Procyanidin Mixture with Human Saliva and the Variations of Salivary Protein Profiles over a 1-Year Period". Journal of Agricultural and Food Chemistry 68 47 (2020): 13824-13832. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85096542905&partnerID=MN8TOARS.
    10.1021/acs.jafc.0c05722
  7. Soares, S.; Brandão, E.; Guerreiro, C.; Mateus, N.; de Freitas, V.. "Oral interactions between a green tea flavanol extract and red wine anthocyanin extract using a new cell-based model: insights on the effect of different oral epithelia". Scientific Reports 10 1 (2020): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85088637934&partnerID=MN8TOARS.
    10.1038/s41598-020-69531-9
  8. Soares, Sónia; Brandão, Elsa; Guerreiro, Carlos; Mateus, Nuno; de Freitas, Victor; Soares, Susana. "Development of a New Cell-Based Oral Model To Study the Interaction of Oral Constituents with Food Polyphenols". Journal of Agricultural and Food Chemistry 67 46 (2019): 12833-12843. http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.9b05575.
    10.1021/acs.jafc.9b05575
  9. Soares, Susana; Brandão, Elsa; García-Estevez, Ignacio; Fonseca, Fátima; Guerreiro, Carlos; Ferreira-da-Silva, Frederico; Mateus, Nuno; et al. "Interaction between Ellagitannins and Salivary Proline-Rich Proteins". Journal of Agricultural and Food Chemistry 67 34 (2019): 9579-9590. http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.9b02574.
    10.1021/acs.jafc.9b02574
  10. Braga, Adelaide; Guerreiro, Carlos; Belo, Isabel. "Generation of Flavors and Fragrances Through Biotransformation and De Novo Synthesis". Food and Bioprocess Technology 11 12 (2018): 2217-2228. http://dx.doi.org/10.1007/s11947-018-2180-8.
    10.1007/s11947-018-2180-8
Poster em conferência
  1. Guerreiro, Carlos; Brandão, Elsa; De Jesus, Mónica; Gonçalves, Leonor; Mateus, Nuno; de Freitas, Victor; Soares, Susana. Autor correspondente: Guerreiro, Carlos. "A look upon the adsorption of different families of polyphenols to salivary oral models: understanding the secondary mechanisms in astringency". Trabalho apresentado em XVI Encontro de Química dos Alimentos, 2022.
  2. Guerreiro, Carlos; Brandão, Elsa; Mateus, Nuno; de Freitas, Victor; Soares, Susana. "Variação anual das famílias de proteínas salivares de diferentes indivíduos". Trabalho apresentado em XXIV Encontro Luso-Galego de Química, 2018.
  3. Guerreiro, Carlos; Brandão, Elsa; Mateus, Nuno; de Freitas, Victor; Soares, Susana. "Interação de uma mistura de procianidinas com saliva humana de diferentes indivíduos". Trabalho apresentado em XIV encontro de Química dos Alimentos, 2018.
  4. Lopes, Marlene; Braga, Adelaide; Ferreira, Patrícia; Pereira, Ana Sofia; Guerreiro, Carlos; Miranda, Sílvia Miranda; Belo, Isabel. "Yarrowia lipolytica as a cell factory to produce valuable compounds". Trabalho apresentado em CEB scientific annual meeting 2017, 2017.
Resumo em conferência
  1. Soares, Susana; Brandão, Elsa; Guerreiro, Carlos; Mateus, Nuno; de Freitas, Victor. "Interação de uma mistura de procianidinas com diferentes famílias de proteínas salivares". Trabalho apresentado em XXIV Encontro Luso-Galego de Química, Porto, 2018.
  2. Guerreiro, Carlos; Pereira, Ana Sofia; Braga, Adelaide; Lopes, Marlene; Belo, Isabel. "Optimization of gamma-decalactone production by co-cultures of yarrowia lipolytica mutant strains.". Trabalho apresentado em Microbiotec'17 - Congress of Microbiology and Biotechnology 2017, Porto, 2017.
  3. Guerreiro, Carlos; Pereira, Ana Sofia; Braga, Adelaide; Lopes, Marlene; Belo, Isabel. "Use of mixed-cultures of Yarrowia lipolytica mutant strains for gamma-decalactone production from castor oil". Trabalho apresentado em European Biotechnology Congress, Dubrovnik, 2017.
    Publicado • 10.1016/j.jbiotec.2017.06.611
Tese / Dissertação
  1. Guerreiro, Carlos. "Optimization of ¿-decalactone production by genetically modified strains of Yarrowia lipolytica". Mestrado, 2016. http://hdl.handle.net/1822/45372.
  2. Guerreiro, Carlos. "O papel do SPINT2 na invasão celular em gliomas". Licenciatura, Universidade do Minho Departamento de Biologia, 2014.
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2023/09/28 Polyphenol adsorption to salivary oral models: understanding the secondary mechanisms in astringency 16th World Congress on Polyphenol Applications
Corinthia Palace (Malta)
2023/07/04 Understanding a secondary mechanism in astringency: adsorption of different families of polyphenols to salivary oral models International Conference on Polyphenols XXXI (ICP XXXI)
groupe polyphénols (Nantes, França)
2021/09/06 Oral interactions with different families of phenolic compounds from onion and tannic acid extracts: deepening the astringency mouthfeels XV Encontro de Química dos Alimentos
Universidade da Madeira (Madeira, Funchal, Portugal)
2021/07/15 New insights into the oral interactions of different families of phenolic compounds: deepening the astringency mouthfeels XXVII Encontro Nacional Sociedade Portuguesa de Química
Universidade do Minho (Braga, Portugal)
2018/11/21 Interação de uma mistura de procianidinas com diferentes famílias de proteínas salivares XXIV Encontro Luso-Galego de Química
Faculdade de Ciências da Universidade do Porto (Porto, Portugal)
2017/11/27 Use of mixed-cultures of Yarrowia lipolytica mutant strains for gamma-decalactone production from castor oil European Biotechnology Congress
(Dubrovnik, Croácia)

Organização de evento

Nome do evento
Tipo de evento (Tipo de participação)
Instituição / Organização
2013/04/29 - 2013/04/29 V Jornadas de Bioquímica: "Ciência dentro de portas" (2013/04/29 - 2013/04/29)
Simpósio (Membro da Comissão Organizadora)
Universidade do Minho Departamento de Biologia, Portugal

Participação em evento

Descrição da atividade
Tipo de evento
Nome do evento
Instituição / Organização
2017/07/06 - 2017/07/06 The CEB Scientific Annual Meeting 2017 took place in July 6th, at Campus de Gualtar of University of Minho. It is an annual event in which CEB researchers gather together to present and discuss their latest projects, scientific results, and explore novel ideas.
Encontro
CEB Scientific Annual Meeting 2017
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal
2017/04/07 - 2017/04/10 O ENEBIOQ é um evento que dignifica a Bioquímica e que pelo décimo ano consecutivo pretende promover um encontro entre todos os alunos, docentes, investigadores e amantes desta área, de forma a incentivar a partilha de conhecimentos e inspirar os futuros bioquímicos.
Conferência
X ENEBIOQ: "A Ciência nas tuas mãos"
Universidade do Minho Departamento de Biologia, Portugal