Identificação
Identificação pessoal
- Nome completo
- Rebeca Cruz
Nomes de citação
- Cruz, Rebeca
Identificadores de autor
- Ciência ID
- B816-B28D-5957
- ORCID iD
- 0000-0001-9685-231X
- Google Scholar ID
- https://scholar.google.pt/citations?user=0JRYcUoAAAAJ&hl=pt-PT&oi=ao
- Scopus Author Id
- 55033334700
Endereços de correio eletrónico
- rcruz@ff.up.pt (Profissional)
Websites
- https://sigarra.up.pt/ffup/pt/func_geral.formview?p_codigo=506841 (Académico)
- https://laqv.requimte.pt/people/486-rebeca_cruz (Profissional)
Domínios de atuação
- Ciências Agrárias - Agricultura, Silvicultura e Pescas - Horticultura
- Ciências Agrárias - Agricultura, Silvicultura e Pescas - Pescas
- Ciências Médicas e da Saúde - Ciências da Saúde - Nutrição e Dietética
- Ciências Agrárias - Agricultura, Silvicultura e Pescas - Agricultura
- Ciências Médicas e da Saúde - Ciências da Saúde - Nutrição e Dietética
- Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar - Biotecnologia Agrária e Biotecnologia Alimentar
Idiomas
Idioma | Conversação | Leitura | Escrita | Compreensão | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
Português (Idioma materno) | |||||
Inglês | Utilizador independente (B2) | Utilizador independente (B2) | Utilizador independente (B2) | Utilizador independente (B2) | Utilizador independente (B2) |
Formação
Grau | Classificação | |
---|---|---|
2024/01/24 - 2024/03/11
Concluído
|
Digital Marketing and Social Media (Outros)
CESAE Digital, Portugal
|
|
2024/02/01 - 2024/02/29
Concluído
|
Agile Management with Scrum (Outros)
Udemy Inc, Estados Unidos
|
|
2015/09/01 - 2019/11/25
Concluído
|
Pharmaceutical Sciences (Doutoramento)
Especialização em Nutrition and Food Science
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
"Fishery products safety and health risk assessment: a survey on novel persistent toxic substances on the Portuguese market" (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
Aprovado |
2012 - 2014
Concluído
|
Quality Control (Mestrado)
Especialização em Food and Water
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
"Coffee by-products: Sustainable agro-industrial recovery and impact on vegetables quality" (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
18 |
2005 - 2011
Concluído
|
Pharmaceutical Sciences (Mestrado integrado)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
"n/a" (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
14 |
Percurso profissional
Ciência
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
---|---|---|
2019/09/01 - Atual | Investigador (Investigação) | REQUIMTE LAQV Porto, Portugal |
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal | ||
2022/01/01 - 2022/08/31 | Investigador Contratado (Investigação) | Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT, Portugal |
2015/09 - 2019/08 | Investigador (Investigação) | Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal |
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal | ||
2011 - 2013 | Investigador (Investigação) | REQUIMTE LAQV Porto, Portugal |
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal |
Docência no Ensino Superior
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
---|---|---|
2023/09/01 - Atual | Assistente Convidado (Docente Universitário) | LAQV@REQUIMTE, Portugal |
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal | ||
2021/09/01 - 2022/08/31 | Assistente Convidado (Docente Universitário) | REQUIMTE LAQV Porto, Portugal |
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal | ||
2013 - 2021 | Assistente Convidado (Docente Universitário) | Universidade do Porto, Portugal |
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal |
Outros
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
---|---|---|
2019/09/01 - Atual | Service provision to pharmaceutical, food and technology industries - Specialized Technician | REQUIMTE LAQV Porto, Portugal |
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal | ||
2010/05/02 - 2011/08/31 | Internship in community pharmacy | Universidade do Porto, Portugal |
Farmácia Parque, Portugal (...) |
||
2011/03/01 - 2011/04/29 | Internship in hospital pharmacy | Universidade do Porto, Portugal |
Hospital de Magalhães Lemos, EPE, Portugal | ||
2009/09/01 - 2009/09/30 | Internship in forensic sciences lab | Universidade do Porto, Portugal |
Instituto Nacional de Medicina Legal e Ciências Forenses, I. P. , Portugal |
Projetos
Projeto
Designação | Financiadores | |
---|---|---|
2022/01/01 - Atual | MOR2020 - Valorization of the protein fraction from Moringa oleifera
PTDC/OCEETA/32567/2017
Investigador
Universidade NOVA de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
|
2023/03/01 - 2026/02/28 | OLIVE4Future - Oliveiras centenárias como fonte de resiliência face as alterações climáticas
2022.07247.PTDC
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
|
2021/01/01 - 2023/12/31 | Explorar o impacto dos contaminantes da dieta na inflamação crónica através de ensaios in vitro e modelos matemáticos
PTDC/SAU-NUT/6061/2020
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
|
2018/01/01 - 2022/09/30 | Integrated Assessment of Emerging Endocrine Disruptor Contaminants in Seafood from Portuguese Estuaries
PTDC/ASP-PES/28708/2017
FEDER: 02/SAICT/2017
Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal
Universidade do Porto, Portugal Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal Instituto Português do Mar e da Atmosfera, Portugal REQUIMTE LAQV Porto, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
|
2018/10/01 - 2021/09/30 | Filmes superhidrofóbicos inspirados na superfície de folhas e pétalas de plantas do Norte de Portugal
PTDC/CTM-REF/29785/2017
Universidade da Beira Interior, Portugal
Universidade do Minho, Portugal Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
|
2019/01/01 - 2019/12/31 | Associated Laboratory for Green Chemistry - Clean Technologies and Processes
UID/QUI/50006/2019
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal Universidade do Porto Instituto de Ciências Tecnologias e Agroambiente, Portugal Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
2010 - 2013 | Spent coffee grounds: horticultural recovering program and implications in the vegetables quality and safety
PTDC/AGR-AAM/102447/2008
Bolseiro de Investigação
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
Outro
Designação | Financiadores | |
---|---|---|
2019 - Atual | Laboratório Associado para a Química Verde - Tecnologias e Processos Limpos
UID/QUI/50006/2019
Bolseiro de Investigação
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
|
2023/01/01 - 2025/12/31 | SALIVA + - Novas ferramentas para avaliação da exposição a contaminantes alimentares pela monitorização da múltiplos biomarcadores
na saliva
2022.08978.PTDC
Investigador
REQUIMTE, Portugal
|
Em curso
|
2023/12/01 - 2024/07/31 | BABY-SCORE: Inovação Nutricional e Sustentável para Alimentação Infantil
IJUP-SONAE MC-1-2
Co-Investigador Responsável (Co-IR)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
LAQV@REQUIMTE, Portugal |
Em curso
|
2020/09/01 - 2023/08/31 | AgriFood XXI - Development and consolidation of research in the agri-food sector in Northern Portugal
NORTE- 01-0145-FEDER-000041
Investigador
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
Comissao de Coordenacao e Desenvolvimento Regional do Norte
Em curso
|
2021/07/01 - 2023/06/30 | DIETxPOSOME - Explore the impact of DIETary-eXPOSOME on chronic inflammation assessed through in vitro assays and mathematical
modelling
PTDC/SAU-NUT/6061/2020
Bolseiro de Investigação
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
|
2020/07/01 - 2023/06/30 | OLIVECOA - Centenarian olive trees of Côa Valley region: rediscovering the past to valorise the future
COA/BRB/0035/2019
Bolseiro de Investigação
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
|
2021/10/01 - 2022/09/30 | NOBEL - seNiOr meals towards high nutrient BioaccEssibiLity / Refeições para idosos com elevada bioacessibilidade nutricional
Investigador responsável
LAQV@REQUIMTE, Portugal
|
Universidade do Porto
Em curso
|
2018/10 - 2021/09 | Assessment of Emerging Endocrine Disruptor Contaminants in Seafood from Portuguese Estuaries
POCI-01-0145-FEDER-028708
Outra
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
|
2018/10 - 2021/09 | Superhydrophobic films inspired in the surface of plant leaves and petals from Northern Portugal
02/SAICT/2017 – 029785
Outra
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
|
2013 - 2018 | Laboratório Associado para a Química Verde - Tecnologias e Processos Limpos
UID/QUI/50006/2013
Bolseiro de Investigação
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
2013/02/01 - 2017 | Priority environmental contaminants in seafood: safety assessment, impact and public perception
EU FP7-KBBE
Outra
Instituto Português do Mar e da Atmosfera, Portugal
|
European Commission
Concluído
|
2014/09 - 2015/01 | De Par em Par na U.Porto
Outra
Faculdade de Engenharia da Universidade do Porto, Portugal
|
Fundação Calouste Gulbenkian
Em curso
|
Produções
Publicações
Artigo em conferência |
|
Artigo em revista |
|
Artigo em revista (magazine) |
|
Capítulo de livro |
|
Poster em conferência |
|
Relatório |
|
Resumo em conferência |
|
Tese / Dissertação |
|
Atividades
Apresentação oral de trabalho
Título da apresentação | Nome do evento Anfitrião (Local do evento) |
|
---|---|---|
2023/10/26 | Beyond the capsule: Exploring the oxidative state of fish oil-based supplements | X Congresso Iberoamericano de Ciências Farmacêuticas
Universidade de coimbra (Coimbra, Portugal)
|
2023/06/30 | Unlocking the potential of Portuguese EVOO regarding the health claim of phenolic compounds | Applied Agro Biotechnology International Meeting
CEBAL (Beja, Portugal)
|
2021 | Does substituting Western Diet constituents by healthier foods impact nitric oxide production upon in vitro digestion? | Infogest webinar |
2019 | Bidirectional relationship between gut microbiota and fish contamination with brominated flame retardants | 3rd International Conference on Food Contaminants
Universidade de Aveiro (Aveiro, Portugal)
|
2019 | Is it safe to eat seafood? A case study of flame-retardants | XX EuroFoodChem Conference
Sociedade Portuguesa de Química (Porto, Portugal)
|
2019 | Does cooking help mitigate brominated flame-retardants in fish | XVIII Congresso de Nutrição e Alimentação
Associação Portuguesa dos Nutricionistas (Porto, Portugal)
|
2019 | The impact of flame-retardants on seafood safety: from plate to gut | 9th International Symposium on Recent Advances In Food Analysis
Wageningen University & Research (Prague, República Checa)
|
2018 | Polybrominated diphenyl ethers and their metabolites in European smoked fish products | XXIV Encontro Luso-Galego de Química
Faculdade de Ciências da Universidade do Porto (Porto, Portugal)
|
2015 | Sensory profile and image analysis of homemade bread with addition of recovered food by-products | 8th International Symposium on Recent Advances In Food Analysis
Wageningen University & Research (Prague, República Checa)
|
2015 | Influence of production system and plant age in olive oil lipophilic antioxidants | 8º Encontro de Jovens Investigadores da Universidade do Porto
Universidade do Porto (Porto, Portugal)
|
2012 | Effect of fresh and composted spent coffee grounds on lettuce photosynthetic capacity |
Universidade do Porto (Porto, Portugal)
|
2012 | Evaluation of spent coffee impact upon tocopherols content in lettuce (Lactuca sativa L.) |
Instituto Politécnico de Bragança (Bragança, Portugal)
|
2011 | Nutritional characterization of lettuce cultivated on soil containing fresh spent-coffee grounds | 4º Encontro de Jovens Investigadores da Universidade do Porto
Universidade do Porto (Porto, Portugal)
|
Orientação
Título / Tema Papel desempenhado |
Curso (Tipo) Instituição / Organização |
|
---|---|---|
2022/09/01 - Atual | Quality control of lipid-based food supplements
Coorientador
|
Project I (Outra)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2022/09/01 - Atual | Nutritional changes after opening – the case of olive oil
Coorientador
|
Project I (Outra)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2022/09/01 - Atual | Nutritional claims in extra virgin olive oils
Coorientador
|
Project I (Outra)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2022/02 - 2022/07 | Validation of an analytical methodology for the determination of phenolic compounds in olive oil
Orientador
|
Project I (Outra)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2020/07/20 - 2020/10/23 | Impacto do processamento térmico (métodos culinários clássicos) na oxidação de diferentes tipos de azeite
Orientador
|
Verão com Ciência (Iniciação científica)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2017/09 - 2019/10/29 | Evaluation of Sugars And Artificial Sweeteners in Soft Drinks: A Decade of Evolution
Coorientador
|
Mestrado em Controlo de Qualidade (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2015 - 2016 | Quality control of salty snacks
Coorientador
|
Mestrado Integrado em Ciências Farmacêuticas (Iniciação científica)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2014 - 2015 | Analysis of tocopherols and tocotrienols in vegetable oils - Student Exchange Programme
Orientador
|
Mestrado Integrado em Ciências Farmacêuticas (Iniciação científica)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2013 - 2014 | Quality control of olive oil: lipophilic antioxidants
Coorientador
|
Mestrado Integrado em Ciências Farmacêuticas (Iniciação científica)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
Organização de evento
Nome do evento Tipo de evento (Tipo de participação) |
Instituição / Organização | |
---|---|---|
2023/01/01 - 2024/04/30 | 8th International Conference on Food Digestion (ICFD2024) (2024/04/09 - 2024/04/11)
Conferência (Membro da Comissão Organizadora)
|
LAQV@REQUIMTE, Portugal |
2019 - 2019 | Initiation course for sensorial analysis of olive oils (2019/11/16 - 2019/11/16)
Outro (Membro da Comissão Organizadora)
|
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal |
2014 - 2014 | Initiation course for sensorial analysis of olive oils (2014/02/22 - 2014/02/22)
Outro (Membro da Comissão Organizadora)
|
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal |
2014 - 2014 | XX Encontro Luso-Galego de Química (2014/11/26 - 2014/11/28)
Encontro (Membro da Comissão Organizadora)
|
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal |
2011 - 2011 | Dermatology and Cosmetology: a multidisciplinary approach to healthcare (2011/04/05 - 2011/04/06)
Congresso (Membro da Comissão Organizadora)
|
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal |
Participação em evento
Descrição da atividade Tipo de evento |
Nome do evento Instituição / Organização |
|
---|---|---|
2022/03/23 - Atual | 10th Workshop in Lipidomics - Food Lipidomics
Oficina (workshop)
|
10th Workshop in Lipidomics - Food Lipidomics
Universidade de Aveiro, Portugal
|
2016 - 2016 | Mostra da Universidade do Porto 14th - Academic event where highschool students can have a close dialogue with teachers, researchers
and students and university technicians, who will guide them and make them aware of the training offered at the University
of Porto, contributing to a more informed future vocational decision.
Exposição
|
Mostra da Universidade do Porto
Universidade do Porto, Portugal
|
2015/09/23 - 2015/09/26 | Cells for Compound Screening - Training course that covered all critical aspects of the use of mammalian cells for the identification
of biologically active compounds.
Outro
|
Cells for Compound Screening |
2006 - 2011 | Mostra da Universidade do Porto 4th, 5th, 7th, 8th, 9th - Academic event where highschool students can have a close dialogue
with teachers, researchers and students and university technicians, who will guide them and make them aware of the training
offered at the University of Porto, contributing to a more informed future vocational decision.
Exposição
|
Mostra da Universidade do Porto
Universidade do Porto, Portugal
|
Arbitragem científica em revista
Nome da revista (ISSN) | Editora | |
---|---|---|
2021/02 - Atual | Foods (2304-8158) | MDPI |
Comissão de avaliação
Descrição da atividade Tipo de assessoria |
Instituição / Organização | Entidade financiadora | |
---|---|---|---|
2016 - 2016 | Member of the Selection Committee for the awarding of a Research Grant: 2nd Effective Member of the Competition with the reference
"FFUP | 1 BI | OliveOld - Identification and characterization of centenary olive trees to obtain differentiated products".
Avaliador
|
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal |
Consultoria / Parecer
Descrição da atividade | Instituição / Organização | |
---|---|---|
2016/07/12 - 2016/07/12 | Meeting with PhD students of Pharmaceutical Sciences - A3ES Evaluation | Agência de Avaliação e Acreditação do Ensino Superior , Portugal |
Curso / Disciplina lecionado
Disciplina | Curso (Tipo) | Instituição / Organização | |
---|---|---|---|
2013 - Atual | Human nutrition II | Integrated Master in Pharmaceutical Sciences (Mestrado integrado) | Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal |
2024/03/16 - 2024/03/16 | Farmacoterapia: • Fármacos utilizados na gestão de SII • Probióticos, Prebióticos e simbióticos – o que pode de facto ser benéfico? | CURSO AVANÇADO: DIETA POBRE EM FODMAP (Outros) | Academia Clínica Espregueira, Portugal |
2013 - 2021 | Hydrology | Integrated Master in Pharmaceutical Sciences (Mestrado integrado) | Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal |
2016 - 2017 | Food safety – chemical hazards | Mestrado Integrado em Ciências Farmacêuticas (Mestrado integrado) | Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal |
2015 - 2016 | Coffee by-products – horticultural recovering program in agro-industry and impact on vegetables quality | Mestrado Integrado em Ciências Farmacêuticas (Mestrado integrado) | Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal |
Membro de comissão
Descrição da atividade Tipo de participação |
Instituição / Organização | |
---|---|---|
2021/02 - Atual | CA18131 - Statistical and machine learning techniques in human microbiome studies
This COST Action network will open novel and exciting avenues within the fields of both ML/Statistics and microbiome research.
Membro
|
European Cooperation in Science and Technology, Bélgica |
Outro júri / avaliação
Descrição da atividade | Instituição / Organização | |
---|---|---|
2018 - 2018 | Member of the jury (Main Arguer) of the report in the curricular unit "Project I" of the Integrated Master in Pharmaceutical Sciences, by the Dr. Vera Lúcia Barbosa Ferreira with the topic "Evaluation of vitamin C in fruits and vegetables". | Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal |
2017 - 2017 | Member of the jury (Main Arguer) of the report in the curricular unit "Project I" of the Integrated Master in Pharmaceutical Sciences of the Dr. Ana Carolina Silva with the topic "Quantification of mycotoxins in coffee residues". | Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal |
2016 - 2016 | Member of the jury (Main Arguer) of the report in the curricular unit "Project I" of the Integrated Master in Pharmaceutical Sciences of Dr. Carla Ivone Oliveira Rosa with the topic "Quantification of tetrabromobisphenol in breast milk". | Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal |
2016 - 2016 | Member of the jury (Main Arguer) of the report in the curricular unit "Project I" of the Integrated Master in Pharmaceutical Sciences of the Dr. Patricia Craveiro Garcez with the topic "Evaluation of trans fatty acids in breast milk". | Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal |
2015 - 2015 | Member of the jury (Main Arguer) of the report in the curricular unit "Project I" of the Integrated Master in Pharmaceutical Sciences of the Dr. Sofia da Silva Moreira with the topic "Quality control of virgin olive oil: hydrophilic antioxidants". | Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal |
Distinções
Prémio
2011 | 4th IJUP - Best Oral Presentation in Agriculture Field
Universidade do Porto, Portugal
|
Outra distinção
2019 | RAFA 19: Travel Grant
University of Chemistry and Technology, República Checa
|
2015 | CfCS 2015: Admission & Travel Grant
European Society Animal Cell Technology, Áustria
|