???global.info.a_carregar???
Margarida R. G. Maia graduated in Biology, from the Faculty of Science, University of Porto, in 1996, completed a Master degree in Animal Production, from the Instituto Superior de Agronomia, Technical University of Lisbon, in 2001, and completed a PhD degree in Veterinary Sciences, from the Faculty of Veterinary Medicine, Technical University of Lisbon, in 2010. From 2010 to 2017, Margarida Maia was a Post-doc fellow at the Associated Laboratory for Green Chemistry (LAQV@REQUIMTE), and from 2017 to 2024 she was a Researcher at LAQV@REQUIMTE. In addition, from 2015 to 2017, she was an Invited Assistant Professor at the Faculty of Science, University of Porto, and, from 2017 to 2023, was an Invited Assistant Professor at the School of Medicine and Biomedical Sciences, University of Porto. Currently, Margarida Maia is an Assistant Professor of Animal Nutrition at the School of Agriculture, University of Lisbon. Her main research interest is animal nutrition and feeding, in particular the study of alternative feeding strategies to mitigate the environmental impact of animal production, to modulate the rumen lipid metabolism and to improve the nutritional and functional value of animal foods products. Margarida has published five book chapters and 58 articles in international peer reviewed journals (h-index 21). Margarida was a team member of 13 research projects successfully concluded, eight of which in co-promotion leaded by industrial partners. Margarida currently supervises/co-supervises two PhD students and five MSc students. In the past, she has co-supervised one Erasmus Mundus PhD student and two PhD students and supervised one Master student, also having participated in the collaboration of several bachelor degrees.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Margarida Rosa Garcez Maia

Nomes de citação

  • Maia, Margarida R. G.
  • Maia, M. R. G.

Identificadores de autor

Ciência ID
9710-3C35-9E30
ORCID iD
0000-0002-1716-6205
Researcher Id
F-3425-2011
Scopus Author Id
14028679900

Endereços de correio eletrónico

  • mmaia@isa.ulisboa.pt (Profissional)

Moradas

  • Instituto Superior de Agronomia, Universidade de Lisboa, Tapada da Ajuda, 1349-017, Lisboa, Lisboa, Portugal (Profissional)

Domínios de atuação

  • Ciências Agrárias - Ciência Animal e dos Laticínios - Zootecnia e Ciência dos Laticínios
  • Ciências Agrárias - Ciência Animal e dos Laticínios - Animais de Estimação
  • Ciências Agrárias - Ciência Animal e dos Laticínios
Formação
Grau Classificação
2011/07/08
Concluído
Science in Laboratory Animals, Level C (Outros)
Universidade do Porto, Portugal
18 out of 20
2002 - 2010
Concluído
Veterinary Sciences (Doutoramento)
Especialização em Animal Production
Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
"Microorganisms and dietary factors affecting biohydrogenation and conjugated linoleic acid production in the rumen ecosystem" (TESE/DISSERTAÇÃO)
Very good by unanimity with distinction
1999 - 2001
Concluído
Animal Production (Mestrado)
Especialização em Nutrição Animal
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
"Effects of lipid stress induction on the formation and accumulation of trans-octadecenoates in the reticulo-ruminal microbial ecosystem" (TESE/DISSERTAÇÃO)
Aproved
1992 - 1996
Concluído
Biology (Licenciatura)
Especialização em Applied Ecology and Zoological Resources
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
"Evaluation of fermentative and degradative parameters of pastures using a semi-continuous system (RUSITEC)" (TESE/DISSERTAÇÃO)
14
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2023/10/01 - 2024/03/08 Investigador (Investigação) REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
2017/07/21 - 2023/07/20 Investigador (Investigação) REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
2016/12/07 - 2017/06/20 Pós-doutorado (Investigação) REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
(...)
2010/12/01 - 2016/11/30 Pós-doutorado (Investigação) Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
(...)

Docência no Ensino Superior

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2024/03/11 - Atual Professor Auxiliar (Docente Universitário) Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2017/09/18 - 2023/07/05 Professor Auxiliar Convidado (Docente Universitário) Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal
2015 - 2017 Professor Auxiliar Convidado (Docente Universitário) Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2002/04/01 - 2006/03/31 Microorganisms and dietary factors affecting biohydrogenation and conjugated linoleic acid production in the rumen ecosystem
SFRH/BD/6976/2001
Bolseiro de Doutoramento
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária Polo de Santarém, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2000/07/01 - 2001/05/31 Effects of lipid stress induction on the formation and accumulation of transoctadecenoates in the reticulo-ruminal microbial ecosystem
SFRH/BM/497/2000
Bolseiro de Mestrado
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária Polo de Santarém, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia

Projeto

Designação Financiadores
2022/01/01 - 2024/12/31 NanoProMilk - Nanostructured milk for the prevention of hypertension
PTDC/BAA-AGR/4923/2021
Investigador
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2021/03/01 - 2023/06/30 NovInDog - New Functional Protein Ingredients for Dog Feeding: A Sustainable Approach
POCI-01-0247-FEDER-047003
Investigador
Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal
COMPETE/PORTUGAL2020
Concluído
2021/01/01 - 2023/06/30 BUGS@PETS - Development of new insect ingredients for incorporation into complete compound foods for pets
POCI-01-0247-FEDER-047042
Investigador
Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal
COMPETE/PORTUGAL2020
Concluído
2020/12/31 - 2023/06/30 R&W Clean - New solutions for sensing environmental and biological parameters to help demedicalize the agricultural sector
POCI-01-0247-FEDER-70109
Investigador
Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal
COMPETE/PORTUGAL2020
Concluído
2020/10/01 - 2023/06/30 HealthyPETFOOD - Pet Food formulation to promote health and quality of life
POCI-01-0247-FEDER-047073
Investigador
Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal
COMPETE/PORTUGAL2020
Concluído
2018/01/01 - 2022/12/31 ALGAVALOR - MicroALGAe: integrated production and upVALORization of the biomass and different applications
Investigador
Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal
COMPETE/PORTUGAL2020
Concluído
2021/08/01 - 2022/07/31 TIDES4DOGS - pepTIDES as nutraceutical ingredients of accessible premium formulae FOR DOGS
PP-IJUP2019-SOJA DE PORTUGAL-22
Investigador
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
Universidade do Porto
Concluído
2016/12 - 2019/11 MinDog - Organic minerals in dog feeding
Investigador
Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal
COMPETE/PORTUGAL2020
Concluído
2015/04/16 - 2016/06/15 New strategies to monitorize the main poluents responsible for malodours in animal source byproducts
PP-IJUP2014-SOJA DE PORTUGAL-03
Investigador
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
Universidade do Porto
Concluído
2012/02/01 - 2015/09/30 Modulation of rumen biohydrogenation through polyunsaturated fatty acid overload and tannins
PTDC/CVT/120122/2010
Investigador
Universidade de Lisboa Centro de Investigação Interdisciplinar em Sanidade Animal, Portugal

Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal

Universidade do Porto Instituto de Ciências e Tecnologias Agrárias e Agro-Alimentares, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2014/03/17 - 2015/06/16 Seaweeds in ruminant feeding
EXPL/CVT-NUT/0286/2013
Investigador
Universidade do Porto Instituto de Ciências e Tecnologias Agrárias e Agro-Alimentares, Portugal

Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2010/11/01 - 2011/10/31 Trans octadecenoates accumulation as an adaptation mechanism to toxic effects of polyunsaturated fatty acids to ruminal microbial population
IJUP2010
Investigador
Universidade do Porto Instituto de Ciências e Tecnologias Agrárias e Agro-Alimentares, Portugal

Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
Universidade do Porto
Concluído
2002/06 - 2005/06 Increasing reticulo-ruminal activity and efficiency manipulating metabolic patterns and ecology
Provided by PTCRIS: 237
Investigador
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, I.P.
Concluído
Produções

Publicações

Artigo em revista
  1. Andreia A. M. Chaves; Cátia F. Martins; David M. Ribeiro; Margarida R. G. Maia; António J. M. Fonseca; Ana R. J. Cabrita; Susana P. Alves; et al. "Digestibility and Nutritional Value of Microalga Tetraselmis sp. for Weaner Piglets". Animals 15 7 (2025): 967.
    10.3390/ani15070967
  2. Chaves, A.A.M. ; Ribeiro, D. M. ; Martins, C. F. ; Fernandes, T.; Maia, M. R. G. ; Fonseca, A. J. M. ; Cabrita, A. R. J. ; et al. "Nutritional Value of Nannochloropsis oceanica for Weaner Piglets". Animals 14 24 (2024): 3575.
    10.3390/ani14243575
  3. Valente, I. M.; Monteiro, A.; Sousa, C.; Miranda, C.; Maia, M. R. G. ; Castro, C.; Cabrita, A. R. J. ; Trindade, H.; Fonseca, A. J. M.. "Agronomic, nutritional traits, and alkaloids of Lupinus albus, Lupinus angustifolius and Lupinus luteus genotypes: Effect of sowing dates and locations". ACS Agricultural Science & Technology 4 (2024): 450-462.
    10.1021/acsagscitech.3c00581
  4. Cabrita, A.R.J.; Valente, I.M.; Monteiro, A.; Sousa, C.; Miranda, C.; Almeida, A.; Cortez, P.P.; et al. "Environmental conditions affect the nutritive value and alkaloid profiles of Lupinus forage: Opportunities and threats for sustainable ruminant systems". Heliyon 10 7 (2024): e28790.
    10.1016/j.heliyon.2024.e28790
  5. Mota, C. S. C.; Maia, M. R. G.; Valente, I. M.; Cabrita, A. R. J.; Fonseca, A. J. M.. "Ruminal inocula with distinct fermentation profiles differentially affect the in vitro fermentation pattern of a commercial algal blend". Frontiers in Veterinary Science 11 (2024): 1346683.
    10.3389/fvets.2024.1346683
  6. Guilherme-Fernandes, J.; Aires, T.; Fonseca, A.J.M.; Yergaliyev, T.; Camarinha-Silva, A.; Lima, S.A.C.; Maia, M.R.G.; Cabrita, A.R.J.. "Squid meal and shrimp hydrolysate as novel protein sources for dog food". Frontiers in Veterinary Science 11 (2024): 1360939.
    10.3389/fvets.2024.1360939
  7. Rodrigues, M.; Rosa, A.; Almeida, A.; Martins, R.; Ribeiro, T.; Pintado, M.; Gonçalves, R.F.S.; et al. "Omega-3 fatty acids from fish by-products: Innovative extraction and application in food and feed". Food and Bioproducts Processing 145 (2024): 32-41.
    10.1016/j.fbp.2024.02.007
  8. Rodrigues, A.R.F.; Silva, M.E.; Silva, V.F.; Maia, M.R.G.; Cabrita, A.R.J.; Trindade, H.; Fonseca, A.J.M.; Pereira, J.L.S.. "Implications of seasonal and daily variation on methane and ammonia emissions from naturally ventilated dairy cattle barns in a Mediterranean climate: A two-year study". Science of the Total Environment 946 10 (2024): 173734.
    10.1016/j.scitotenv.2024.173734
  9. Guilherme-Fernandes, J.; Fonseca, A.J.M.; Aires, T.; Lima, S.A.C.; Maia, M.R.G.; Cabrita, A.R.J.. "Unveiling the effects of shrimp hydrolysate as a dietary ingredient in healthy adult Beagle dogs". Journal of Animal Science 102 (2024): skae280.
    10.1093/jas/skae280
  10. Cabrita, A.R.J.; Maia, M.R.G.; Alves, A.P.; Aires, T.; Rosa, A.; Almeida, A.; Martins, R.; Fonseca, A.J.M.. "Protein hydrolysate and oil from fish waste reveal potential as dog food ingredients". Frontiers in Veterinary Science 11 (2024): 1372023.
    10.3389/fvets.2024.1372023
  11. Mota, C.S.C.; Cabrita, A.R.J.; Yergaliyev, T.; Camarinha-Silva, A.; Almeida, A.; Abreu, H.; Silva, J.; Fonseca, A.J.M.; Maia, M.R.G.. "Macroalgae and microalga blend in dogs' food: Effects on palatability, digestibility, and fecal metabolites and microbiota". Algal Research 84 (2024): 103775.
    10.1016/j.algal.2024.103775
  12. Ribeiro, T.B.; Maia, M.R.G.; Fonseca, A.J.M.; Marques, B.; Caleja, C.; Rosa, A.; Martins, R.; et al. "A Comprehensive Review of Fish Protein Hydrolysates Targeting Pet Food Formulations". Food Reviews International (2024): 1-39.
    No prelo • 10.1080/87559129.2024.2430660
  13. Cabrita, A.R.J.; Barroso, C.; Fontes-Sousa, A.P.; Correia, A.; Teixeira, L.; Maia, M.R.G.; Vilanova, M.; et al. "Assessing functional properties of diet protein hydrolysate and oil from fish waste on canine immune parameters, cardiac biomarkers, and fecal microbiota". Frontiers in Veterinary Science 11 (2024): 1449141.
    10.3389/fvets.2024.1449141
  14. Martins, Nicole; Magalhães, Rui; Vieria, Lúcia; Couto, Ana; Serra, Cláudia R.; Maia, Margarida R.G.; Fonseca, António J.M.; et al. "Dietary oleic acid supplementation improves feed efficiency and modulates fatty acid profile and cell signaling pathway in European sea bass (Dicentrarchus labrax) juveniles fed high-lipid diets". Aquaculture 576 (2023): 739870.
    10.1016/j.aquaculture.2023.739870
  15. Maia, Margarida R. G.; Monteiro, André; Valente, Inês M.; Sousa, Carla; Miranda, Carla; Castro, Carlos; Cortez, Paulo P.; et al. Autor correspondente: Maia, Margarida R. G.. "Upcycling post-harvest biomass residues from native European Lupinus species: from straws and pod shells production to nutritive value and alkaloids content for ruminant animals". Frontiers in Nutrition 10 (2023): 1195015.
    10.3389/fnut.2023.1195015
  16. Cátia S. C. Mota; Olívia Pinto; Tiago Sá; Mariana Ferreira; Cristina Delerue-Matos; Ana R. J. Cabrita; Agostinho Almeida; et al. "A commercial blend of macroalgae and microalgae promotes digestibility, growth performance, and muscle nutritional value of European seabass (Dicentrarchus labrax L.) juveniles". Frontiers in Nutrition 10 (2023): 1165343.
    10.3389/fnut.2023.1165343
  17. Prabhat Khanal; Deepak Pandey; Geir Næss; Ana R.J. Cabrita; António J.M. Fonseca; Margarida R.G. Maia; Bishnu Timilsina; et al. "Yellow mealworms (Tenebrio molitor) as an alternative animal feed source: A comprehensive characterization of nutritional values and the larval gut microbiome". Journal of Cleaner Production 389 (2023): 136104.
    10.1016/j.jclepro.2023.136104
  18. Ferreira, M.; Machado, M.; Mota, C.S.C.; Abreu, H.; Silva, J.; Maia, M.R.G.; Kiron, V.; Costas, B.; Valente, L.M.P.. "Micro- and macroalgae blend modulates the mucosal and systemic immune responses of European seabass (Dicentrarchus labrax) upon infection with Tenacibaculum maritimum". Aquaculture 566 (2023): 739222.
    10.1016/j.aquaculture.2022.739222
  19. Pandey, D.; Næss, G.; Fonseca, A.J.M.; Maia, M.R.G.; Cabrita, A.R.J.; Khanal, P.. "Differential impacts of post-harvest hydrothermal treatments on chemical composition and in vitro digestibility of two brown macroalgae (Fucales, Phaeophyceae), Ascophyllum nodosum and Fucus vesiculosus, for animal feed applications". Journal of Applied Phycology 35 5 (2023): 2511-2529.
    10.1007/s10811-023-03044-6
  20. Cabrita, A.R.J.; Guilherme-Fernandes, J.; Spínola, M.; Maia, M.R.G.; Yergaliyev, T.; Camarinha-Silva, A.; Fonseca, A.J.M.. "Effects of microalgae as dietary supplement on palatability, digestibility, fecal metabolites, and microbiota in healthy dogs". Frontiers in Veterinary Science 10 (2023): 1245790.
    10.3389/fvets.2023.1245790
  21. Valente, I.M.; Sousa, C.; Almeida, M.; Miranda, C.; Pinheiro, V.; Garcia-Santos, S.; Ferreira, L.M.M.; et al. "Insights from the yield, protein production, and detailed alkaloid composition of white (Lupinus albus), narrow-leafed (Lupinus angustifolius), and yellow (Lupinus luteus) lupin cultivars in the Mediterranean region". Frontiers in Plant Science 14 (2023): 1231777.
    10.3389/fpls.2023.1231777
  22. A. R. J. Cabrita; Joana Fernandes; Inês Maria Valente; Agostinho Almeida; Sofia A. Costa Lima; AJM Fonseca; M.R.G. Maia. "Nutritional composition and untargeted metabolomics reveal the potential of Tetradesmus obliquus, Chlorella vulgaris and Nannochloropsis oceanica as valuable nutrient sources for dogs". Animals 12 19 (2022): 2643.
    10.3390/ani12192643
  23. Ana R.F. Rodrigues; Margarida R.G. Maia; Carla Miranda; Ana R.J. Cabrita; António J.M. Fonseca; José L.S. Pereira; Henrique Trindade. "Ammonia and greenhouse emissions from cow's excreta are affected by feeding system, stage of lactation and sampling time". Journal of Environmental Management 320 (2022): 115882.
    10.1016/j.jenvman.2022.115882
  24. Liliana Cordeiro; Ana R. J. Cabrita; Hugo M. Oliveira; Margarida R. G. Maia; José A. Rodrigues; António J. M. Fonseca; Inês M. Valente. "A Novel Approach for Monitoring the Volatile Metabolome in Biological Samples from Ruminants through Miniaturized Liquid-Liquid Extraction and Multiclass Gas Chromatography Analysis". Journal of Agricultural and Food Chemistry 70 12 (2022): 3886-3897.
    10.1021/acs.jafc.1c06662
  25. Pereira, Ana Margarida; Maia, Margarida R. G.; Pinna, Carlo; Biagi, Giacomo; Matos, Elisabete; Segundo, Marcela A.; Fonseca, António J. M.; Cabrita, Ana R. J.. "Effects of Zinc Source and Enzyme Addition on the Fecal Microbiota of Dogs". Frontiers in Microbiology 12 (2021): 688392.
    10.3389/fmicb.2021.688392
  26. Denis J. Meehan; Ana R. J. Cabrita; Margarida R. G. Maia; António J. M. Fonseca. "Energy: Protein Ratio in Ruminants: Insights from the Intragastric Infusion Technique". Animals 11 9 (2021): 2700.
    10.3390/ani11092700
  27. Albuquerque, João; Casal, Susana; Cruz, Rebeca; Van Dorpe, Ingrid; Maia, Margarida Rosa Garcez; Fonseca, António José Mira; Cabrita, Ana Rita Jordão; Neves, Ana Rute; Reis, Salette. "Validation of a Simple HPLC-Based Method for Lysine Quantification for Ruminant Nutrition". Molecules 26 14 (2021): 4173.
    10.3390/molecules26144173
  28. Pereira, A.M.; Maia, M.R.G.; Fonseca, A.J.M.; Cabrita, A.R.J.. "Zinc in dog nutrition, health and disease: A review". Animals 11 4 (2021): 978.
    10.3390/ani11040978
  29. Basto, A.; Calduch-Giner, J.; Oliveira, B.; Petit, L.; Sá, T.; Maia, M.R.G.; Fonseca, S.C.; et al. "The Use of Defatted Tenebrio molitor Larvae Meal as a Main Protein Source Is Supported in European Sea Bass (Dicentrarchus labrax) by Data on Growth Performance, Lipid Metabolism, and Flesh Quality". Frontiers in Physiology 12 (2021): 659567.
    10.3389/fphys.2021.659567
  30. Pedro, A.R.V.; Lima, T.; Fróis-Martins, R.; Leal, B.; Ramos, I.C.; Martins, E.G.; Cabrita, A.R.J.; et al. "Dectin-1-Mediated Production of Pro-Inflammatory Cytokines Induced by Yeast ß-Glucans in Bovine Monocytes". Frontiers in Immunology 12 (2021): 689879.
    10.3389/fimmu.2021.689879
  31. Meehan, D.J.; Cabrita, A.R.J.; Silva, J.L.; Fonseca, A.J.M.; Maia, M.R.G.. "Effects of Chlorella vulgaris, Nannochloropsis oceanica and Tetraselmis sp. supplementation levels on in vitro rumen fermentation". Algal Research 56 (2021): 102284.
    10.1016/j.algal.2021.102284
  32. Pereira, Ana Margarida; Pinna, Carlo; Biagi, Giacomo; Stefanelli, Claudio; Maia, Margarida R G; Matos, Elisabete; Segundo, Marcela A; Fonseca, António J M; Cabrita, Ana Rita J. "Supplemental selenium source on gut health: insights on fecal microbiome and fermentation products of growing puppies". FEMS Microbiology Ecology 96 11 (2020): fiaa212.
    10.1093/femsec/fiaa212
  33. Rodrigues, Ana R.F.; Maia, Margarida R.G.; Cabrita, Ana R.J.; Oliveira, Hugo M.; Bernardo, Maria; Lapa, Nuno; Fonseca, Isabel; et al. "Assessment of potato peel and agro-forestry biochars supplementation on in vitro ruminal fermentation". PeerJ 8 (2020): e9488.
    10.7717/peerj.9488
  34. Ribeiro, José Carlos; Lima, Rui Costa; Maia, Margarida R.G.; Almeida, Agostinho A.; Fonseca, António J.M.; Cabrita, Ana Rita J.; Cunha, Luís Miguel. "Impact of defatting freeze-dried edible crickets (Acheta domesticus and Gryllodes sigillatus) on the nutritive value, overall liking and sensory profile of cereal bars". LWT 113 (2019): 108335.
    10.1016/j.lwt.2019.108335
  35. Oliveira, H.M.; Pinheiro, A.Q.; Fonseca, A.J.M.; Cabrita, A.R.J.; Maia, M.R.G.. "Flexible and expeditious assay for quantitative monitoring of alpha-amylase and amyloglucosidase activities". MethodsX 6 (2019): 246-258.
    10.1016/j.mex.2019.01.007
  36. Rocha, F.; Baião, L.F.; Moutinho, S.; Reis, B.; Oliveira, A.; Arenas, F.; Maia, M.R.G.; et al. "The effect of sex, season and gametogenic cycle on gonad yield, biochemical composition and quality traits of Paracentrotus lividus along the North Atlantic coast of Portugal". Scientific Reports 9 1 (2019): 2994.
    10.1038/s41598-019-39912-w
  37. Baião, L.F.; Rocha, F.; Costa, M.; Sá, T.; Oliveira, A.; Maia, M.R.G.; Fonseca, A.J.M.; Pintado, M.; Valente, L.M.P.. "Effect of protein and lipid levels in diets for adult sea urchin Paracentrotus lividus (Lamarck, 1816)". Aquaculture 506 (2019): 127-138.
    10.1016/j.aquaculture.2019.03.005
  38. Rocha, F.; Rocha, A.C.; Baião, L.F.; Gadelha, J.; Camacho, C.; Carvalho, M.L.; Arenas, F.; et al. "Seasonal effect in nutritional quality and safety of the wild sea urchin Paracentrotus lividus harvested in the European Atlantic shores". Food Chemistry 282 (2019): 84-94.
    10.1016/j.foodchem.2018.12.097
  39. Valente, I.M.; Cabrita, A.R.J.; Malushi, N.; Oliveira, H.M.; Papa, L.; Rodrigues, J.A.; Fonseca, A.J.M.; Maia, M.R.G.. "Unravelling the phytonutrients and antioxidant properties of European Vicia faba L. seeds". Food Research International 116 (2019): 888-896.
    10.1016/j.foodres.2018.09.025
  40. Campos, I.; Matos, E.; Maia, M.R.G.; Marques, A.; Valente, L.M.P.. "Partial and total replacement of fish oil by poultry fat in diets for European seabass (Dicentrarchus labrax) juveniles: Effects on nutrient utilization, growth performance, tissue composition and lipid metabolism". Aquaculture 502 (2019): 107-120.
    10.1016/j.aquaculture.2018.12.004
  41. Maia, M.R.G.; Fonseca, A.J.M.; Cortez, P.P.; Cabrita, A.R.J.. "In vitro evaluation of macroalgae as unconventional ingredients in ruminant animal feeds". Algal Research 40 (2019): 101481.
    10.1016/j.algal.2019.101481
  42. Salas-Leiton, E.; Conde-Sieira, M.; Pelusio, N.; Marques, A.; Maia, M.R.G.; Soengas, J.L.; Valente, L.M.P.. "Dietary protein/carbohydrate ratio in low-lipid diets for Senegalese sole (Solea senegalensis, Kaup 1858) juveniles. Influence on growth performance, nutrient utilization and flesh quality". Aquaculture Nutrition 24 1 (2018): 131-142.
    10.1111/anu.12541
  43. Magalhães, S.C.Q.; Cabrita, A.R.J.; Valentão, P.; Andrade, P.B.; Rema, P.; Maia, M.R.G.; Valente, L.M.P.; Fonseca, A.J.M.. "Apparent digestibility coefficients of European grain legumes in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) and Nile tilapia (Oreochromis niloticus)". Aquaculture Nutrition 24 1 (2018): 332-340.
    10.1111/anu.12564
  44. Oliveira, H.M.; Pinheiro, A.Q.; Fonseca, A.J.M.; Cabrita, A.R.J.; Maia, M.R.G.. "The intensification of amyloglucosidase-based saccharification by ultrasound". Ultrasonics Sonochemistry 49 (2018): 128-136.
    10.1016/j.ultsonch.2018.07.040
  45. Azizi, A.; Maia, M.R.G.; Fonseca, A.J.M.; Sharifi, A.; Fazaeli, H.; Cabrita, A.R.J.. "Rumen fermentation of lignocellulosic biomass from wheat straw and date leaf inoculated with bacteria isolated from termite gut". Journal of Animal and Feed Sciences 27 3 (2018): 211-218.
    10.22358/jafs/92423/2018
  46. Valente, I.M.; Maia, M.R.G.; Malushi, N.; Oliveira, H.M.; Papa, L.; Rodrigues, J.A.; Fonseca, A.J.M.; Cabrita, A.R.J.. "Profiling of phenolic compounds and antioxidant properties of European varieties and cultivars of Vicia faba L. pods". Phytochemistry 152 (2018): 223-229.
    10.1016/j.phytochem.2018.05.011
  47. Cabrita, A.R.J.; Maia, M.R.G.; Sousa-Pinto, I.; Fonseca, A.J.M.. "Ensilage of seaweeds from an integrated multi-trophic aquaculture system". Algal Research 24 (2017): 290-298.
    10.1016/j.algal.2017.04.024
  48. Maia, M.R.G.; Marques, S.; Cabrita, A.R.J.; Wallace, R.J.; Thompson, G.; Fonseca, A.J.M.; Oliveira, H.M.. "Simple and versatile turbidimetric monitoring of bacterial growth in liquid cultures using a customized 3D printed culture tube holder and a miniaturized spectrophotometer: Application to facultative and strictly anaerobic bacteria". Frontiers in Microbiology 7 (2016): 1381.
    10.3389/fmicb.2016.01381
  49. Maia, M.R.G.; Fonseca, A.J.M.; Oliveira, H.M.; Mendonça, C.; Cabrita, A.R.J.. "The potential role of seaweeds in the natural manipulation of rumen fermentation and methane production". Scientific Reports 6 (2016): 32321.
    10.1038/srep32321
  50. Cabrita, A.R.J.; Maia, M.R.G.; Oliveira, H.M.; Sousa-Pinto, I.; Almeida, A.A.; Pinto, E.; Fonseca, A.J.M.. "Tracing seaweeds as mineral sources for farm-animals". Journal of Applied Phycology 28 5 (2016): 3135-3150.
    10.1007/s10811-016-0839-y
  51. Amaro, P.; Maia, M.R.G.; Dewhurst, R.J.; Fonseca, A.J.M.; Cabrita, A.R.J.. "Effects of supplementing a mixed diet with echium (Echium plantagineum) oil on methanogenesis in a rumen simulation system". Journal of Animal and Feed Sciences 24 1 (2015): 3-10.
    10.22358/jafs/65647/2015
  52. Amaro, P.; Maia, M.R.G.; Dewhurst, R.J.; Fonseca, A.J.M.; Cabrita, A.R.J.. "Effects of increasing levels of stearidonic acid on methane production in a rumen in vitro system". Animal Feed Science and Technology 173 3-4 (2012): 252-260.
    Publicado • 10.1016/j.anifeedsci.2012.02.007
  53. Maia, M.R.G.; Correia, C.A.S.; Alves, S.P.; Fonseca, A.J.M.; Cabrita, A.R.J.. "Technical note: Stearidonic acid metabolism by mixed ruminal microorganisms in vitro". Journal of Animal Science 90 3 (2012): 900-904.
    10.2527/jas.2011-4118
  54. Alves, S.P.; Maia, M.R.G.; Bessa, R.J.B.; Fonseca, A.J.M.; Cabrita, A.R.J.. "Identification of C18 intermediates formed during stearidonic acid biohydrogenation by rumen microorganisms in vitro". Lipids 47 2 (2012): 171-183.
    10.1007/s11745-011-3621-6
  55. Cabrita, A.R.J.; Maia, M.R.G.; Freitas, M.; Abreu, J.M.F.; Fonseca, A.J.M.. "Colour score as a guide for estimating the protein value of corn gluten feed". Journal of the Science of Food and Agriculture 91 9 (2011): 1648-1652.
    10.1002/jsfa.4361
  56. Maia, M.R.G.; Chaudhary, L.C.; Bestwick, C.S.; Richardson, A.J.; McKain, N.; Larson, T.R.; Graham, I.A.; Wallace, R.J.. "Toxicity of unsaturated fatty acids to the biohydrogenating ruminal bacterium, Butyrivibrio fibrisolvens". BMC Microbiology 10 (2010): 52.
    10.1186/1471-2180-10-52
  57. Bessa, R.J.B.; Maia, M.R.G.; Jeronimo, E.; Belo, A.T.; Cabrita, A.R.J.; Dewhurst, R.J.; Fonseca, A.J.M.. "Using microbial fatty acids to improve understanding of the contribution of solid associated bacteria to microbial mass in the rumen". Animal Feed Science and Technology 150 3-4 (2009): 197-206.
    10.1016/j.anifeedsci.2008.09.005
  58. Maia, M.R.G.; Chaudhary, L.C.; Figueres, L.; Wallace, R.J.. "Metabolism of polyunsaturated fatty acids and their toxicity to the microflora of the rumen". Antonie Van Leeuwenhoek International Journal of General and Molecular Microbiology 91 4 (2007): 303-314.
    10.1007/s10482-006-9118-2
  59. Wasowska, I.; Maia, M.R.G.; Niedzwiedzka, K.M.; Czauderna, M.; Ribeiro, J.M.C.R.; Devillard, E.; Shingfield, K.J.; Wallace, R.J.. "Influence of fish oil on ruminal biohydrogenation of C18 unsaturated fatty acids". British Journal of Nutrition 95 6 (2006): 1199-1211.
    10.1079/BJN20061783
Capítulo de livro
  1. Maia, M.R.G.; Bessa, R.J.B.; Wallace, R.J.. "Is the trans-10 shift that sometimes occurs in the ruminal biohydrogenation of linoleic acid caused by low pH or starch? A Rusitec study". 276-277. 2023.
  2. Saavedra, M.; Sousa, S.B.; Barata M.; Pereira, T.C.; Candeias-Mendes, A.; Maia, M.R.G.; Cabrita, A.R.J.; Conceição, L.E.C.; Pousão-Ferreira, P.. "Combined effect of water temperature and dietary protein on meagre, Argyrosomus Regius, juveniles growth and muscle cellularity". In Advances in Medicine and Biology, 241-257. Nova Science Publishers, Inc., 2022.
    Publicado
  3. Rodrigues, A.R.F.; Maia, M.R.G.; Cabrita, A.R.J.; Oliveira, H.M.; Valente, I.M.; Pereira, J.L. ; Trindade, H.; Fonseca, A.J.M.. "Review: Heads or Tails? Toward a Clear Role of Biochar as a Feed Additive on Ruminant’s Methanogenesis". In Biochar - Productive Technologies, Properties and Applications. IntechOpen, 2022.
    10.5772/intechopen.108952
  4. Valente, L.M.P.; Cabrita, A.R.J.; Maia, M.R.G.; Valente, I.M.; Engrola, S.; Fonseca, A.J.M.; Ribeiro, D.M.; et al. "Microalgae as feed ingredients for livestock production and aquaculture". In Microalgae: Cultivation, Recovery of Compounds and Applications, 239-312. Elsevier, 2021.
  5. Cabrita, A.R.J.; Valente, I.M.; Oliveira, H.M.; Fonseca, A.J.M.; Maia, M.R.G.. "Effects of feeding with seaweeds on ruminal fermentation and methane production". In Seaweeds as Plant Fertilizer, Agricultural Biostimulants and Animal Fodder, editado por Pereira, José L.S.; Bahcevandziev, K.; Joshi, N.H., 183-207. Boca Raton, Estados Unidos: CRC Press, 2019.
    Publicado
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2024/04/12 Understanding the Rumen Microbiome: from pure cultures to omics Workshop Omics Techniques in Animal Sciences
Instituto Superior de Agronomia (Lisbon, Portugal)
2023/12/11 A importância da comunidade do ecossistema retículo rúmen para o ruminante Seminário Final do Projeto PtzR´Methane: Influência da comunidade de protozoários ruminais nas emissões de metano de ruminantes do sistema intensivo de produção de carne
(Santarém, Portugal)
2023/04/03 The rumen microbial ecosystem and lipid metabolism: From pure cultures to omics Melhoria da qualidade dos produtos dos ruminantes: Investigação Portuguesa sobre o metabolismo lipídico em ruminantes
VAL+ALENTEJO (Santarém, Portugal)
2020/04/05 Is dietary modulation an effective strategy to reduce enteric methane emissions from ruminants? XI Symposium of Bioengineering
(Porto)
2019/11/28 The rumen microbial ecosystem: friend or foe? Animal Science Seminar
University of Hohenheim (Stuttgart, Alemanha)
2017/08 Seaweeds in ruminant diets: A long-term evaluation of in vitro rumen fermentation and methanogenesis Patterns of Livestock Production in the Development of Bioeconomy
European Federation of Animal Science (EAAP) (Tallinn, Estónia)
2016/09/12 Ruminal biohydrogenation as an alternative electron sink for methanogenesis: What can pure bacteria tell us? Methagene Training School on Rumen Microbial Ecosystem
(Porto, Portugal)
2011/04/04 Stearidonic acid biohydrogenation by the mixed rumen microbial population in vitro Food security – Challenges and opportunities for animal science
AVTRW, ASF, BSAS, WPSA Annual conference (Nottingham, Reino Unido)
2004/06/21 Conjugated linoleic acids are formed in a detoxification mechanism which protects Butyrivibrio fibrisolvens from the effects of polyunsaturated fatty acids Concerns and Responses to Food Safety, Health and Environmental Issues
INRA-RRI Symposium on Gut Microbiology (Clermont-Ferrand, França)

Orientação

Título / Tema
Papel desempenhado
Curso (Tipo)
Instituição / Organização
2024 - Atual Caracterização do efetivo reprodutor da raça Limousine
Orientador
Engenharia Zootécnica (Mestrado)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2024 - Atual Avaliação da performance reprodutiva do efetivo de bovinos de carne para a produção de cruzados de Angus
Orientador
Engenharia Zootécnica (Mestrado)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2024 - Atual Performance produtiva de bovinos de carne na fase de engorda: cruzados de Limousine vs. cruzados de Angus
Orientador
Engenharia Zootécnica (Mestrado)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2024 - Atual pPerformance produtiva de novilhos da raça Mertolenga no período 2019-2024: Evolução comparativa dos parâmetros produtivos e de eficiência alimentar
Coorientador
Engenharia Zootécnica (Mestrado)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2024 - Atual Fabrico de alimentos compostos para frangos de carne
Coorientador
Engenharia Alimentar (Mestrado)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2019/10/07 - Atual One food: A holistic approach to algae as feed to different animal models
Orientador
Programa de Doutoramento FCT em ambiente empresarial SANFEED “Sustainable Animal Nutrition and Feeding” (Doutoramento)
Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal
2019/09/01 - Atual Novel functional ingredients in pet food
Coorientador
Programa de Doutoramento FCT em ambiente empresarial SANFEED “Sustainable Animal Nutrition and Feeding” (Doutoramento)
Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal
2018/01/02 - 2023/09/04 Improving immune function in newborn calves through milk replacer and starter supplementation
Coorientador
Programa de Doutoramento FCT em ambiente empresarial SANFEED “Sustainable Animal Nutrition and Feeding” (Doutoramento)
Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal
2018/03/01 - 2022/12/23 Energy and nitrogen metabolism at both rumen and whole animal levels towards the increase of dietary nutrient use efficiency and the evaluation of novel feeds
Coorientador
Programa Doutoral em Ciência Animal (Doutoramento)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2020/09 - 2021/03/08 New ingredients in dog food - The potential of microalgae
Coorientador
Medicina Veterinária (Mestrado)
Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal
2019/02 - 2019/09 Odor of dog feces: Impact of diet on the volatile metabolites profile in dog feces
Coorientador
Bioquímica (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal

Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal
2018 - 2019 Evaluation of the immunomodulatory effects of food supplements of microbial origin on bovine innate immunity cells
Coorientador
Ciências de Engenharia (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2017/10 - 2018/10 Evaluation of the potential for using microalgae as an alternative ingredient in livestock animals feeding
Orientador
Engenharia Agronómica (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2018/02 - 2018/09 Microalgae in ruminant feed: Evaluation of the nutritional value and digestibility of species of this emerging alternative food
Coorientador
Ciências de Engenharia (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2017/02 - 2017/09 A study of volatile organic compounds for the evaluation of ruminal fermentation
Coorientador
Bioquímica (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal

Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal
2017/02 - 2017/06 Feeding strategies and production efficiency
Coorientador
Biologia (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2016/09 - 2017/06 Study of edible insects potential for application in the food industry
Coorientador
Bioquímica (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2015/09/01 - 2016/08/31 Chemical characterization and digestibility of main feeds used in Albania for ruminant nutrition
Coorientador
Erasmus Mundus Action 2 Partnerships. Strand 1. Lot 2GreenTech: Smart and Green Technologies for Innovative and Sustainable Societies in Western Balkans Student, from 1st September 2015 to 31st August 2016
Agricultural University of Tirana, Albânia

Júri de grau académico

Tema
Tipo de participação
Nome do candidato (Tipo de grau)
Instituição / Organização
2024/12/18 Relação entre a classe de conformação e a classe de estado de gordura de acordo com o genótipo em bovinos
Arguente
João Pedro de Oliveira Silva Felisberto Gama (Mestrado)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2024/12/12 Proteomic analysis of Australian Merino, Damara and Dorper lamb meat: the effect of cooking
Arguente
Beatriz Silva Coelho (Mestrado)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2024/12/11 Desafios e Estratégias na Redução da Mortalidade em Leitões
Arguente
Carolina Maria Santos Costa (Mestrado)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2024/12/09 Suplementação de leitões com turfa com e sem ferro na fase pré-desmame
Arguente
Inês Pestana Tavares (Mestrado)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2024/12/06 Caracterização nutricional da farinha de grilo (Acheta domesticus) no contexto da alimentação humana e animal.
Arguente principal
Gonçalo Filipe Ribeiro Soeiro (Mestrado)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2024/09/27 Comparison of the use of subjective and objective methods in the marbling score classification of certified Angus beef
Arguente principal
Maria do Mar Fonseca e Silva Gameiro Fernandes (Mestrado)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2023/10/18 New strategies for the protection of polyunsaturated fatty acids from the rumen microbiota - Nannochloropsis oceanica as a source of naturally protected EPA
Arguente
Ana Cristina Martins de Miranda Vítor (Doutoramento)
Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
2021/12/14 Avaliação do efeito da calagem e da frequência de cortes na produtividade e qualidade nutricional da luzerna
Arguente principal
Beatriz Nunes Piteira Leandro Tola (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2017/09/11 Modulation of ruminal biohydrogenation in sheep through dietary tannins or energy sources
Arguente principal
Mónica Mendes da Costa (Doutoramento)
Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
2017/07/11 Produção intensiva de carne de coelho: Implementação de um sistema de racionamento alimentar
Arguente
Luís Manuel de Almeida Lopes (Mestrado)
Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal
2017/06 Monitorização técnica e económica de uma exploração: Gestão e maneio da exploração
Arguente
Nuno Moura de Sousa Férias (Outro)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2016/05/09 Enhancing bioactive fatty acids of the meat from lambs reared in intensive systems through nutritional modulation
Arguente principal
Alexandra Eduarda Amador de Oliveira Francisco (Doutoramento)
Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
2015/07/27 Caracterização e modelação da celularidade muscular do linguado (Solea senegalensis) através da dieta
Arguente
Jealinda da Cruz Fortes (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2014/12/15 Otimização do processo de fabrico de um queijo amanteigado
Arguente
Ana Raquel Ferreira Rodrigues (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2014/11/07 Eficiência reprodutiva em explorações leiteiras na região do Entre-Douro e Minho
Arguente
Ana Catarina da Silva Moreira (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2014/11/07 Efeito da duração e do maneio alimentar do período seco no desempenho produtivo e na incidência de patologias pós-parto de fêmeas leiteiras Holstein Friesian
Arguente
Maria Teresa da Silva Costa (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2014/07/23 Análise laboratorial de alimentos para animais
Arguente
Cláudio Filipe Ximenes (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2013/12/12 Determination of the microbiota associated to heat treated rapeseed meals using pig as an animal model
Arguente
Anita Pereira Lopes (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2013/12/11 Crescimento de novilhas Holstein Friesian na região do Entre-Douro e Minho
Arguente
Teresa Maria Vilaça dos Santos (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal

Arbitragem científica em revista

Nome da revista (ISSN) Editora
2024/05/06 - Atual Industrial Crops and Products (0926-6690) Elsevier
2023/09/01 - Atual Science of the Total Environment (1879-1026) Elsevier
2023/06/03 - Atual Journal of the Science of Food and Agriculture (1097-0010) Wiley
2023/06/01 - Atual Frontiers in Veterinary Sciences (2297-1769) Frontiers
2022/08/01 - Atual Food Bioscience (2212-4292) Elsevier
2022/07/01 - Atual Molecules (1420-3049) MDPI
2022/03/01 - Atual Environmental Science and Pollution Research (1614-7499) Springer
2022/02/10 - Atual Fermentation (2311-5637) MDPI
2022 - Atual Environmental Science and Pollution Research (1614-7499) Springer
2021/03 - Atual Biomedicine & Pharmacotherapy (0753-3322) Elsevier
2021/01/07 - Atual Veterinary Sciences (2306-7381) MDPI
2020 - Atual Biology (2079-7737) MDPI
2019 - Atual Spanish Journal of Agricultural Research (2171-9292) Instituto Nacional de Investigacion y Tecnologia Agraria y Alimentaria
2018 - Atual Animals (2076-2615) MDPI
2018 - Atual Reviews in Aquaculture (1753-5131) Wiley (Blackwell Publishing)
2018 - Atual Scientific Reports (2045-2322) Springer Science and Business Media LLC
2014 - Atual Animal Production Science (1836-0939) CSIRO Publishing
2011 - Atual Lipids (1558-9307) Wiley (John Wiley & Sons)
2010 - Atual animal (1751-7311) Cambridge University Press
2009 - Atual Animal Feed Science and Technology (0377-8401) Elsevier