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Ana Sofia Mendes Ferreira graduated in Applied Biology in 2017 at University of Minho - School of Sciences. Afterwards, she completed a MSc degree in Molecular Genetics in 2020 at Centro de Biologia Molecular e Ambiental - University of Minho, in collaboration with Centro de Biotecnologia Agrícola e Agro-Alimentar do Alentejo. Since her MSc she is author of 2 paper in international peer reviewed (ISI) journals and co-author of 1 peer reviewed journal and 1 book chapter. She also organized 5 scientific events and participated in 20 conferences and seminars. Currently, she is a student of the doctoral program in sustainable chemistry, with a PhD scholarship funded by FCT, at Rede de Química e Tecnologia (REQUIMTE) - Laboratório Associado para a Química Verde (LAQV), located at Polytechnic of Porto - School of Engineering (ISEP).
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Ana Sofia Mendes Ferreira

Nomes de citação

  • Ferreira, Ana Sofia

Identificadores de autor

Ciência ID
8814-A2E7-9693
ORCID iD
0000-0001-5268-4932
Formação
Grau Classificação
2021/01/01 - 2024/12/31
Em curso
Programa Doutoral em Química Sustentável (Doutoramento)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal

REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
"Eco-innovative strategy to valorize Chestnut (Castanea sativa) Shells as Active Ingredient for Oral Films: A New Approach to Prevent/Treat Oral Mucositis" (TESE/DISSERTAÇÃO)
2023/09/11 - 2023/09/22
Concluído
Laboratory Animal Science Course (Diploma de especialização)
Universidade do Porto Instituto de Investigação e Inovação em Saúde, Portugal
2017/10 - 2020/04/06
Concluído
Molecular Genetics (Mestrado)
Universidade do Minho Centro de Biologia Molecular e Ambiental, Portugal

Centro de Biotecnologia Agrícola e Agro-Alimentar do Alentejo, Portugal
"Eucalyptus nitens antitumoral activity: a biochemical approach to assess the redox cellular state of tumor and non-tumor breast cells." (TESE/DISSERTAÇÃO)
17
2013/09/16 - 2017/09/08
Concluído
Applied Biology (Licenciatura)
Universidade do Minho Escola de Ciências, Portugal
"Healthy foods in the treatment and prevention of colon-rectal cancer." (TESE/DISSERTAÇÃO)
13
2017/05/15 - 2017/05/26
Concluído
Cancer therapy: from basic research to clinic (Outros)
Especialização em Curso avançado de pós-graduação
Universidade do Minho Centro de Biologia Molecular e Ambiental, Portugal
19
2017
Concluído
Curso Europeu de Primeiros Socorros (Outros)
Cruz Vermelha Portuguesa, Portugal
2010 - 2013
Concluído
Ciências e Tecnologias (Ensino secundário)
Escola Secundária de Fafe, Portugal
17
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2021/01/01 - 2022 Development of functional foods incorporating a chestnut shells extract obtained by subcritical water
5537 DRI, Sérvia 2020/21
Bolseiro de Doutoramento
Concluído
Produções

Publicações

Artigo em revista
  1. Ferreira, Ana Sofia; Silva, Ana Margarida; Emily Laveriano-Santos; Julián Lozano-Castellón; Lamuela-Raventos, Rosa; Jaroslava Svarc-Gajic; Cristina Delerue-Matos; et al. "Development and characterization of spray-drying microparticles loaded with chestnut shells extract: New insights for oral mucositis therapy.". J. Powder Technol. 120182 (2024):
    Publicado
  2. Macedo, Catarina; Silva, Ana Margarida; Ferreira, Ana Sofia; Cádiz-Gurrea, María de la Luz; Fernández-Ochoa, Álvaro; Segura-Carretero, Antonio; Delerue-Matos, Cristina; Costa, Paulo; Rodrigues, Francisca. "Insights into the polyphenols extraction from Actinidia arguta fruit (kiwiberry): A source of pro-healthy compounds". Scientia Horticulturae 313 (2023): 111910. http://dx.doi.org/10.1016/j.scienta.2023.111910.
    Publicado
  3. Diana Pinto; Ferreira, Ana Sofia; Julián Lozano-Castellón; Emily Laveriano-Santos; Lamuela-Raventos, Rosa; Anna Vallverdú-Queralt; Delerue-Matos, Cristina. "Exploring the Impact of In Vitro Gastrointestinal Digestion in the Bioaccessibility of Phenolic-Rich Chestnut Shells: A Preliminary Study.". Separations 10 471 (2023):
    Publicado
Capítulo de livro
  1. Silva, Ana Margarida; Luís, Ana Sofia; Macedo, Catarina; Ferreira, Ana Sofia; Costa, Paulo; delerue-matos, C; Rodrigues, Francisca. "Cosmetic applications of herbal products and encapsulated herbal active extracts". In Nanotechnology in Herbal Medicine - Applications and Innovations, editado por Thomas, Sabu; Oyedeji, Adebola Omowunmi; Oluwafemi, Oluwatobi Samuel; Jaquilin PJ, Rose, 447-490. Elsevier, 2023.
    Publicado
Poster em conferência
  1. Macedo, Catarina; Silva, Ana Margarida; Ferreira, Ana Sofia; Cádiz-Gurrea, María de la Luz; Fernández-Ochoa, Álvaro; Segura-Carretero, Antonio; delerue-matos, C; Costa, Paulo; Rodrigues, Francisca. "From discarded to desirable: Actinidia arguta (kiwiberry) as a source of health-promoting compounds". Trabalho apresentado em 6th ISEKI-Food E-conference, 2023.
  2. Ferreira, Ana Sofia; Silva, Ana Margarida; Pinto, Diana; Ferraz, Ricardo; Jaroslava Svarc-Gajic; Costa, Paulo; Cristina Delerue-Matos; Rodrigues, Francisca. Autor correspondente: Rodrigues, Francisca. "Repurposing Chestnut Shells as Antioxidant Rich Ingredient". Trabalho apresentado em 1st International Conference on Antioxidants, 2023.
  3. Ferreira, Ana Sofia; Silva, Ana Margarida; Pinto, Diana; Ferraz, Ricardo; Manuela M. Moreira; Jaroslava Svarc-Gajic; Costa, Paulo; Cristina Delerue-Matos; Rodrigues, Francisca. Autor correspondente: Rodrigues, Francisca. "Potential therapeutic application of chestnut shells in oral mucositis treatment: Green extraction of polyphenols". Trabalho apresentado em Dare 2 Change, 2023.
  4. Ferreira, Ana Sofia; Silva, Ana Margarida; Pinto, Diana; Ferraz, Ricardo; Jaroslava Svarc-Gajic; Costa, Paulo; Cristina Delerue-Matos; Francisca Rodrigues. Autor correspondente: Francisca Rodrigues. "From agricultural waste to antioxidant-rich extracts: Green extraction of polyphenols from chestnut shells". Trabalho apresentado em 4 th SPLC-CRS: Young Scientists Meeting, 2023.
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2024/01/11 Natural Products as a new source of bioactive compounds for the prevention/treatment of oral mucositis. Seminar Kiwi4Health
2024/01/10 Natural Products as a new source of bioactive compounds for the prevention/treatment of oral mucositis Kiwi4Health Seminar
2024/01/10 Optimization of polyphenols extraction from Actinidia arguta fruit (kiwiberry) – A mathematical model approach Kiwi4Health Seminar
2023/11 Chestnut shells bioactive compounds as an ingredient to delivery systems for the prevention/treatment of oral mucositis 6th ISEKI-Food E-conference
2023/09 Oral films incorporating chestnut bioactive compounds as a drug delivery system for the prevention/treatment of oral mucositis I International Meeting Molecules4Life
(Vila Real, Portugal)
2023/07/05 FROM GREEN EXTRACTION OF CHESTNUT BY-PRODUCTS TO PHARMACEUTICAL APPLICATION International Conference of Polyphenols
(Nantes, França)
2022/11 Sustainable extraction of bioactive compounds from Castanea sativa shells.
2022/10 Subcritical Water Extraction of chestnut shells: A promising source of bioactive compounds XVI Encontro Química dos Alimentos
Distinções

Prémio

2023 2nd place oral presentation- student award
6th ISEKI-Food e-conference, Áustria