Identificação
Identificação pessoal
- Nome completo
- Maria Madalena Costa Sobral
Nomes de citação
- Sobral, M. Madalena C.
Identificadores de autor
- Ciência ID
- 2B15-0249-80AC
- ORCID iD
- 0000-0002-5747-2370
- Google Scholar ID
- https://scholar.google.com/citations?user=TIt9yFwAAAAJ&hl=pt-PT&oi=ao
- Scopus Author Id
- 57190871818
Websites
- http://www.i3a-laqv.pt/People/People (Profissional)
- https://laqv.requimte.pt/people/1652-maria_madalena_costa_sobral (Profissional)
- https://sigarra.up.pt/ffup/pt/func_geral.formview?p_codigo=586643 (Profissional)
Domínios de atuação
- Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar - Biotecnologia Agrária e Biotecnologia Alimentar
- Ciências Médicas e da Saúde - Ciências da Saúde - Nutrição e Dietética
Idiomas
Idioma | Conversação | Leitura | Escrita | Compreensão | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
Português (Idioma materno) | |||||
Inglês | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) |
Espanhol; Castelhano | Utilizador independente (B2) | Utilizador independente (B2) | Utilizador independente (B2) | Utilizador independente (B2) | Utilizador independente (B2) |
Formação
Grau | Classificação | |
---|---|---|
2021/10 - 2022/07
Em curso
|
Graduate Specialisation Programme in Applied Statistics to Health Sciences (Diploma de especialização)
Universidade de Aveiro, Portugal
|
|
2021/09/21 - 2021/10/14
Concluído
|
Practical Introduction to project management (Diploma de especialização)
Leiria Business School, Portugal
|
|
2016/05/15 - 2020/07/17
Concluído
|
Sustainable Chemistry (associação) (Doutoramento)
Especialização em Sem especialidade
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
"Chemical hazards from poultry meat: cooking, digestion, absorption and toxicity" (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
Thesis: Approved (academic course: 18/20) |
2019/09 - 2020/01
Concluído
|
Spanish Language Course - Level B2 (Outros)
Centro de Estudos de Espanhol, Portugal
|
19,5/20 |
2019/11/12 - 2019/11/14
Concluído
|
High Performance Liquid Chromatography (HPLC): from theory to practice (Outros)
AIM - Consultoria, Formação, Auditoria, Portugal
|
|
2019/10/16 - 2019/10/17
Concluído
|
Public Speaking course (Outros)
Speak and Lead, Portugal
Universidade de Aveiro, Portugal |
|
2019/02 - 2019/05
Concluído
|
Spanish language course - Level B1 (Outros)
Universidad de Almería, Espanha
|
10/10 |
2014/10 - 2015/02
Concluído
|
Practical course of HACCP - Level 1 (Outros)
Certform - School of Practical Formation , Portugal
|
5/5 |
2013 - 2015
Concluído
|
Biochemistry (Mestrado)
Especialização em specialization in Food Biochemistry
Universidade de Aveiro, Portugal
"Development of long-term fruit salads: Optimization and monitoring of thermal processing" (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
17 valores |
2014/02 - 2014/07
Concluído
|
English Language Course - Level C1 (Outros)
Universidade de Aveiro, Portugal
|
15/20 |
2013/09 - 2014/02
Concluído
|
English Language Course - Level B2 (Outros)
Universidade de Aveiro, Portugal
|
16/20 |
2010 - 2013
Concluído
|
Biochemistry (Licenciatura)
Universidade de Aveiro, Portugal
"Chemical and sensorial characterization of coffee and wine" (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
16 |
Percurso profissional
Ciência
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
---|---|---|
2020/09/01 - Atual | Investigador Contratado (Investigação) | Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal |
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal | ||
2021/05/01 - 2021/05/31 | Investigador visitante (Investigação) | Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos, Espanha |
Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos, Espanha | ||
2016/05/15 - 2020/07/17 | Investigador (Investigação) | Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal |
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal | ||
2019/02/01 - 2019/07/31 | Investigador visitante (Investigação) | Universidade de Almeria, Espanha |
Universidade de Almeria, Espanha | ||
2015/11/03 - 2016/05/02 | Investigador (Investigação) | Universidade de Aveiro, Portugal |
Universidade de Aveiro CICECO, Portugal | ||
2016/02/01 - 2016/03/16 | Investigador visitante (Investigação) | Universidad Autónoma de Madrid, Espanha |
Instituto de Ciencia de Materiales de Madrid, Espanha |
Outros
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
---|---|---|
2014/10 - 2015/02 | Curricular Internship (MSc Dissertation) | Nutrigreen, S.A., Portugal |
2014/08 - 2014/09 | Summer Internship | Lactogal Produtos Alimentares, S.A., Portugal |
Projetos
Bolsa
Designação | Financiadores | |
---|---|---|
2016/05/15 - 2020/07/14 | Chemical hazards from poultry meat: cooking, digestion, absorption and toxicity
PD/BD/114581/2016
Bolseiro de Doutoramento
Universidade do Porto, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
|
Projeto
Designação | Financiadores | |
---|---|---|
2022/01/01 - Atual | Explore the impact of DIETaryeXPOSOME on chronic inflammation assessed through in vitro assays and mathematical modelling
PTDC/SAU-NUT/6061/2020
Investigador
Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
|
2020/09 - 2021/12 | DIETimpact - Diet impact on the prevention of chronic diseases: a foodomics approach
PTDC/SAU-NUT/30322/2017
Investigador
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
|
Em curso
|
Outro
Designação | Financiadores | |
---|---|---|
2021 - Atual | Senior meals towards high nutrient bioaccessibility
Project IJUP2021-ITAU-12-NOBEL
Bolseiro de Investigação
Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal
|
Em curso
|
2019 - Atual | Laboratório Associado para a Química Verde - Tecnologias e Processos Limpos
UID/QUI/50006/2019
Bolseiro de Investigação
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
|
2016 - Atual | Laboratório Associado para a Química Verde - Tecnologias e Processos Limpos
UID/QUI/50006/2013
Bolseiro de Investigação
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
2017/07 - 2021/08 | Diet impact on the prevention of chronic diseases: a foodomics approach
PTDC/SAU-NUT/30322/2017
Bolseiro de Investigação
Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal
|
Concluído
|
Produções
Publicações
Artigo em conferência |
|
Artigo em revista |
|
Capítulo de livro |
|
Poster em conferência |
|
Resumo em conferência |
|
Tese / Dissertação |
|
Atividades
Apresentação oral de trabalho
Título da apresentação | Nome do evento Anfitrião (Local do evento) |
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---|---|---|
2021/07 | Processos de mitigação da produção de compostos indesejáveis durante o processamento térmico. | Food Safety class under the Doctoral Programme in Sustainable Chemistry
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia (Porto, Portugal)
|
2021/06 | Natural Ingredients as suitable alternatives to mitigate the formation of hazardous substances in cooked foods | EUGLOH Summer School on Nutrition and Food Sciences
University of Porto (Online event)
|
2020 | Influence of Oregano or Beer Addition on Lipid and Protein Oxidation during Cooking and Digestion of Chicken Meat | 3rd International Symposium on Lipid Oxidation and Antioxidants.
Online event
|
2020 | May oregano or beer addition before cooking chicken meat prevent PUFAs from oxidation? | XIX Congresso de Nutrição e Alimentação
Online event
|
2018 | Absorption of mycotoxins using in vitro models of human gastric and intestinal epithelium | XXIV Encontro Luso-Galego de Química
Universidade do Porto Faculdade de Ciências (Porto)
|
2018 | Influence of domestic cooking and herbs addition on the exposure to multi-mycotoxins from chicken breast muscle | 4th International Congress on occupational & environmental toxicology
(Porto, Portugal)
|
2016 | Thermally Processed Fruit Salads With Long Shelf-life at Different Storage Temperatures | 2nd Euro Mediterranean Symposium on Fruit and Vegetables Processing
(Avignon, França)
|
Orientação
Título / Tema Papel desempenhado |
Curso (Tipo) Instituição / Organização |
|
---|---|---|
2022/02 - Atual | The influence of caloric energy of meals on fat oxidation during gastric digestion using a semi-dynamic in vitro model
Coorientador
|
Pharmaceutical Sciences (Iniciação científica)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2021/02/01 - 2021/09 | Interação de micotoxinas durante a digestão de alimentos ao longo do trato gastrointestinal: uso de um novo modelo de digestão
in vitro
Orientador de Tiago Daniel Teixeira Gonçalves
|
Bioquímica (Licenciatura/Bacharelato) |
Participação em evento
Descrição da atividade Tipo de evento |
Nome do evento Instituição / Organização |
|
---|---|---|
2015/04/29 - Atual | Biochemistry and well-being
Encontro
|
7th Biochemistry Day
Universidade de Aveiro, Portugal
|
2016/09/30 - 2016/09/30 | Participation in the seminar "Legumes in the dish" in ISEP, Porto, Potugal
Seminário
|
Legumes in the dish
Instituto Politécnico do Porto Instituto Superior de Engenharia do Porto, Portugal
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal |
2016/09/28 - 2016/09/28 | Participation in seminar "New insights on diabetes research"
Seminário
|
New insights on diabetes research
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2016/09/20 - 2016/09/20 | Participation in seminar "Food contaminants and risk assessment: a contribution to food safety"
Seminário
|
Food contaminants and risk assessment
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
|
Júri de grau académico
Tema Tipo de participação |
Nome do candidato (Tipo de grau) Instituição / Organização |
|
---|---|---|
2022 | Fotónica aplicada a la monitorización de procesos y al desarrollo de sensores en la industria agroalimentaria. SUBSTITUTE
Member of the Ph.D. Defence Committee for the thesis
Vogal
|
Juan Ángel Tomás Egea (Doutoramento)
Universitat Politècnica de València, Espanha
|
Arbitragem científica em revista
Nome da revista (ISSN) | Editora | |
---|---|---|
2020/09 - Atual | Food Chemistry (0308-8146) | Elsevier |
2020 - Atual | International Journal of Food Science and Technology (1365-2621) | Wiley |
2020 - Atual | Food Research International (0963-9969) | Elsevier |
2020 - Atual | Toxins | MDPI |
2020 - Atual | Foods | MDPI |
Consultoria / Parecer
Descrição da atividade | Instituição / Organização | |
---|---|---|
2018/09/18 - 2018/09/18 | Meeting with Evaluation Panel of UI&D: Associated Laboratory for Green Chemistry - Clean Technologies and Process - LAQV representing the PhD student of Doctoral Programme in Sustainable Chemsitry | Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal |
2014/11/05 - 2014/11/05 | Meeting with Master students of Biochemistry - A3ES Evaluation | Agência de Avaliação e Acreditação do Ensino Superior, Portugal |
Curso / Disciplina lecionado
Disciplina | Curso (Tipo) | Instituição / Organização | |
---|---|---|---|
2021/07 - Atual | Invited lecturer on Food Safety discipline in the Doctoral Programme in Sustainable Chemistry (1h30) | Food Safety (Curso de doutoramento (conclusão de unidades curriculares)) | Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal |
2021/06 - Atual | Invited lecturer at EUGLOH summer school on nutrition and food sciences | (Outros) |
Membro de comissão
Descrição da atividade Tipo de participação |
Instituição / Organização | |
---|---|---|
2022/01 - Atual | Participant at Cost Action UNGAP Cost Action CA16205 https://www.cost.eu/actions/CA16205/#tabs|Name:overview
Outro
|
|
2021 - Atual | Participant at Cost Action CA18131 - Statistical and machine learning techniques in human microbiome studies https://www.ml4microbiome.eu/
Outro
|
Horizon 2020 European Innovation Council Fast Track to Innovation, Bélgica |
2020 - Atual | Participant at INFOGEST - an international network of excellence on the fate of food in the gastrointestinal tract https://www.cost-infogest.eu/
Outro
|
Institut National de Recherche pour l'Agriculture l'Alimentation et l'Environnement, França |
Outro júri / avaliação
Descrição da atividade | Instituição / Organização | |
---|---|---|
2021/07 - Atual | External reviewer in the evaluation of an International PhD thesis entitled "Analytical advances for the improvement of information on the safety of vegetable oils and other high-fat vegetable food products", PhD student: José Luis Hidalgo Ruiz |
Tutoria
Tópico | Nome do aluno | |
---|---|---|
2021/06 - 2021/10 | Evaluate the bioaccessibility and intestinal transport across Caco-2 monolayers of tyrosol and hydroxityrosol obtained from polyphenolic liquid complexes from olive pressing juice (MOMAST) using in vitro models of digestion and absorption | Francesca Curci |
2021/03 - 2021/06 | Diet impact on the nutrients stability and oxidation products formation during digestion using the novel in vitro semi-dynamic model | Iskandar Harahap |
2020/02 - 2020/07 | Study the inhibitory effects of avocado peel phenolic extractions against formation of chemicals hazards during cooking and digestion of meat and vegetable burgers | Igor Trujillo-Mayol |
Distinções
Prémio
2021 | Travel grant for the participation in a Short-Term Scientific Mission (STSM) at Institute of Agrochemistry and Food Technology (Spain) from 1st May to 31st May (STSM-2021-002) awarded by INFOGEST network |
2016 | Travel grant for the participation in a Short-Term Scientific Mission (STSM) at Materials Science Institute of Madrid at Autonomous University of Madrid (Spain) from 1st Frebruary to 16th March(COST MP1202 Action) |
2016 | PhD grant (PD/BD/114581/2016)
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
|
Outra distinção
2016 | Publication highlighted as Journal Inside Back Cover (10.1002/adfm.201670271) |
2015 | Honorable mention by the poster exposed at the 7th Biochemistry day entitled "The effect of thermal processing in fruit salads over storage at 4 and 25 ºC" |