Identificação
Identificação pessoal
- Nome completo
- Marta Prado Rodríguez
Nomes de citação
- Prado, Marta
Identificadores de autor
- Ciência ID
- D312-F711-AE33
- ORCID iD
- 0000-0002-0529-5771
- Researcher Id
- K-7365-2012
- Scopus Author Id
- 7102374834
Domínios de atuação
- Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar - Diagnóstico
Idiomas
Idioma | Conversação | Leitura | Escrita | Compreensão | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
Espanhol; Castelhano | Utilizador proficiente (C2) | Utilizador proficiente (C2) | Utilizador proficiente (C2) | Utilizador proficiente (C2) | |
Inglês | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | |
Galego | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | |
Francês | Utilizador elementar (A1) | Utilizador independente (B1) | Utilizador elementar (A1) | Utilizador elementar (A1) | |
Português | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador independente (B2) | Utilizador proficiente (C1) |
Formação
Grau | Classificação | |
---|---|---|
2005/06/10
Concluído
|
Nutrition, bromatology and food technology (Doctor)
Universidade de Santiago de Compostela - Campus de Lugo, Espanha
" Development and Optimization of PCR-based Authenticity Methods for the Control of Foods and Animal Feeds " (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
PhD |
2005/06/10
Concluído
|
Nutrition, bromatology and food technology (Doutoramento)
Universidade de Santiago de Compostela - Campus de Lugo, Espanha
" Development and Optimization of PCR-based Authenticity Methods for the Control of Foods and Animal Feeds " (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
PhD |
2001
Concluído
|
Nutrition, Bromatology and Food Technology (Mestrado)
Universidade de Santiago de Compostela - Campus de Lugo, Espanha
"DNA based methods for authentication of food and feed" (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
Diploma de Estudios Avanzados (DEA) |
1999
Concluído
|
Food Science and Technology (Licenciatura)
Universidade de Santiago de Compostela - Campus de Lugo, Espanha
"Inhibitory effects of thymol and carvacrol on the growth of Listeria monocytogenes in ground pork meat" (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
Food Science and Technology degree |
Percurso profissional
Outros
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
---|---|---|
2017/01/01 - 2020/12/31 | Food Quality and Safety Research Group Leader | International Iberian Nanotechnology Laboratory, Portugal |
2013/07/11 - 2016/12/31 | Staff Researcher | International Iberian Nanotechnology Laboratory, Portugal |
2011/07/01 - 2013/07/10 | Fellow (Postdoc) researcher | International Iberian Nanotechnology Laboratory, Portugal |
2010/11/16 - 2011/06/30 | Associate researcher | International Iberian Nanotechnology Laboratory, Portugal |
2009/11/13 - 2010/04/19 | Postdoctoral Food scientist on molecular biology | European Commission Joint Research Centre Geel, Bélgica |
2006/09/16 - 2009/09/15 | Scientific/Technical Project Officer | European Commission Joint Research Centre Geel, Bélgica |
2004/12/13 - 2006/08/12 | Researcher and Lab responsible of molecular biology area | Universidade de Santiago de Compostela - Campus de Lugo, Espanha |
2003/03/13 - 2003/10/07 | Researcher and Lab responsible of molecular biology area | Universidade de Santiago de Compostela - Campus de Lugo, Espanha |
2001/06/01 - 2002/12/31 | Fellow postgraduate researcher | Universidade de Santiago de Compostela - Campus de Lugo, Espanha |
Projetos
Bolsa
Designação | Financiadores | |
---|---|---|
2022/09 - 2026/08 | TITAN - Transparency Solutions for Transforming the Food Systems
101060739
|
Horizon Europe |
2020/10 - 2023/09 | TrustEat
Investigador
|
European Commission |
2018/07 - 2023/09 | Hub Iberia Agrotech (HIBA)
0762_HIBA_6_E
|
Interreg España-Portugal (POCTEP) |
2020/10 - 2022/09 | Inno4Cov-19 | Boosting Innovation for COVID-19 Diagnostic, Prevention and Surveillance
Desenvolvimento técnico
|
European Commission |
2020/06 - 2021/12 | COUNTED: Coronavirus Transmission: Count and Detect
POCI-01-02B7-FEDER-050226
Investigador
|
Universidade do Algarve Faculdade de Ciências e Tecnologia |
2018/07 - 2021/06 | NanoBioSensor – Development of nanosensors to evaluate the microbiological quality of fruit-based products
POCI-FEDER-033925
Investigador
|
COMPETE2020 |
2018/06 - 2021/06 | PORTGRAPHE-Control of Port and Douro Wines authenticity using graphene DNA sensors project
POCI-01-0145-FEDER-031069
Investigador responsável
International Iberian Nanotechnology Laboratory, Portugal
|
Fundação para a Ciência e Tecnologia e Programa Operacional Competitividade e Internacionalização
Em curso
|
2020/07 - 2021/01 | LAMP-Light in the diagnosis of COVID-19
Investigador
International Iberian Nanotechnology Laboratory, Portugal
|
Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT
Concluído
|
2020/04/01 - 2020/12/31 | Innovative Customer-Oriented Safe Solutions (ICONSS)
Investigador responsável
International Iberian Nanotechnology Laboratory, Portugal
|
EITFood |
2020/06 - 2020/08 | LAMP-Light in the diagnosis of COVID-19
Investigador
|
Universidade do Porto |
2013/07 - 2016/06 | BSELF - Self-assembled functionalized nanomaterials for biomolecular recognition
SAESCTN-PIIC&DT/1/2011
Bolseiro de Integração na Investigação
|
European Regional Development Fund |
2005/10 - 2008/09 | Improvement of the quality of processing for the commercial use on the aquaculture sector
PGIDT05TAL00701CT
Bolseiro de Pós-Doutoramento
|
Xunta de Galicia, Programa Sectorial de Tecnologías de la Alimentación |
2004/01 - 2006/12 | Application of methods based on genomics and proteomics for the authentication of commercial crustaceans belonging to the
Decapoda Order
CAL-03-030-C2-1
Bolseiro de Doutoramento
|
INIA (Programa Nacional de Alimentación) |
2004/10 - 2006/09 | Definition of specific molecular markers of prawn species with commercial interest (subproject 1)
PGIDIT04RMA261004PR
Bolseiro de Investigação
|
Xunta de Galicia, Programa Sectorial de Pesca y Acuicultura |
Projeto
Designação | Financiadores | |
---|---|---|
2018/07/16 - 2022/07/15 | Bacteriophage-releasing nanoestructured smart packaging materials for the control of food-borne pathogens
PTDC/OCE-ETA/32594/2017
International Iberian Nanotechnology Laboratory, Portugal
Universidade do Minho, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
2015/07 - 2017/04 | Smart factory for safe foods (SF4SF)
EXP-00082964 /ITC-20151195
Desenvolvimento técnico
|
FEDER – Innterconecta. Ministerio Economía y Competividad |
Produções
Publicações
Artigo em revista |
|
Capítulo de livro |
|
Livro |
|
Propriedade Intelectual
Pedido provisório de patente |
|
Atividades
Orientação
Título / Tema Papel desempenhado |
Curso (Tipo) Instituição / Organização |
|
---|---|---|
2019/03/04 - Atual | Fast molecular methods for the detection of spoilage fungi in food products
Orientador
|
Universidade de Santiago de Compostela, Espanha
|
2017/03/02 - Atual | Fast, Affordable and multiplexed foodborne pathogen detection on miniaturized devices
Orientador de Sarah Gaspar Ferreira Azinheiro
|
Universidade de Santiago de Compostela, Espanha
|
2017/03/21 - 2022/05/19 | Miniaturized devices for DNA analysis of food and environmental samples
Orientador de Joana Raquel Rodrigues Carvalho
|
Universidade de Santiago de Compostela, Espanha
|
2021/01/16 - 2021/12/02 | Evaluation of the potential risk associated to the presence of antibiotic resistant microorganisms in food products
Coorientador
|
Instituto Politécnico do Porto Escola Superior de Saúde, Portugal
|
2018/02/01 - 2021/11/30 | DNA biosensor based on optical detection for environmental control
Orientador de Monisha Elumalai
|
Science and technology of colloids and interfaces (Doutoramento)
Universidade de Vigo, Espanha
|
2020/10/16 - 2021/07/21 | Desenvolvimento e avaliação de dispositivo microfluídico para provar autenticidade de vinho através de extração e isolamento
de ADN.
Orientador de Rofer Zott Do Nascimento Machado
|
Universidade do Minho, Portugal
|
2020/02/17 - 2021/04/08 | Development of fast methods for the detection of mycotoxin producing fungi
Orientador
|
Engenheria Biologica (Mestrado)
Universidade do Minho, Portugal
|
2020/10/06 - 2021/02/20 | Development of a miniaturized device for isothermal DNA amplification and its application in the detection of spoilage responsible
microorganisms in a commercial fruit preparation
Orientador
|
Universidade de Santiago de Compostela, Espanha
|
2020/10/06 - 2021/02/20 | DEVELOPMENT OF A MINIATURIZED DEVICE BASED ON DNA AND GRAPHENE FIELD EFFECT TRANSISTORS FOR VARIETAL IDENTIFICATION OF GRAPES
IN D.O. DOURO AND PORTO
Orientador
|
MsC innovation in nutrition, food safety and technology (Mestrado)
Universidade de Santiago de Compostela, Espanha
|
2019/10/07 - 2021/02/12 | DNA extraction and purification from vegetal and wine samples combining microscale solid phase extraction (µSPE) and microfluidics
Orientador
|
Universidade do Minho, Portugal
|
2019/09/01 - 2020/07/20 | DEVELOPMENT OF A ANALYTICAL TOOL FOR RAPID ALLERGEN DETECTION BASED ON GOLD NANOPARTICLES AND DNA AMPLIFICATION STRATEGIES
Coorientador de Daniela Pineda Cevallos
|
Universidad de Oviedo, Espanha
|
2019/09/01 - 2020/07/20 | DESAROLLO DE UNA METODOLOGÍA ANALÍTICA BASADA EN MEDIDAS DE FLUORESCENCIA CON TRANSFERENCIA DE ENERGÍA Y ESTRATEGIAS DE AMPLIFICACIÓN
GENÉTICA PARA LA DETECCIÓN DE ADULTERANTES
Coorientador de Carolina Menéndez Rodríguez
|
Universidad de Oviedo, Espanha
|
2018/09/01 - 2019/06/15 | UNDERSTANDING DNA-DNA INTERACTIONS USING GRAPHENE TRANSISTORS
Coorientador
|
Universidade do Minho, Portugal
|
2017/02/06 - 2017/09/15 | DNA extraction and purification from olive oil samples by microscale solid phase extraction (µSPE) and microfluidics
Orientador
|
Innovation in Food Safety and Technology (Mestrado)
Universidade de Santiago de Compostela, Espanha
|
2015/05/05 - 2015/11/24 | Development and Optimization of a DNA extraction protocol through microscale solid phase extraction (µSPE) and microfluidics
for food analysis applications
Orientador de Joana Raquel Rodrigues Carvalho
|
Universidade de Lisboa Instituto Superior Técnico, Portugal
|
Júri de grau académico
Tema Tipo de participação |
Nome do candidato (Tipo de grau) Instituição / Organização |
|
---|---|---|
2021/10/29 | New strategies for assessing virgin olive oil stability under moderate light and temperature conditions using spectroscopic
methods
Arguente
|
ANA LOBO PRIETO (Doutoramento)
Universidad Pablo de Olavide, Espanha
|
2020/12/15 | Spectroscopic strategies for monitoring (bio) analytical parameters of interest in agri-food and the environment
Arguente
|
PABLO LLANO SUÁREZ (Doutoramento)
Universidad de Oviedo, Espanha
|
2020/09/04 | Design and analytical characterization of capillary microfluidic devices
Arguente
|
INMACULADA ORTIZ GÓMEZ (Doutoramento)
Universidad de Granada, Espanha
|
2018/04/23 | Study of the influence of external factors on the modification of the microbiome and nutritional status population
Arguente
|
PAULA ROCA SAAVEDRA (Doutoramento)
Universidade de Santiago de Compostela - Campus de Lugo, Espanha
|
2014 | Molecular-based methodologies for seafood authentication and allergen detection
Arguente principal
|
Telmo José Rodrigues Fernandes (Doutoramento)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2013/12/17 | Desarrollo de un método de PCR en tiempo real para cuantificar bacterias portadoras de los genes tet(a) y tet(b). Aplicación
a alimentos convencionales y ecológicos
Arguente
|
MONICA GUARDDON GARÍA (Doutoramento)
Universidade de Santiago de Compostela - Campus de Lugo, Espanha
|
2013/12/02 | Development of biochemical methods for the detection of phycotoxins
Arguente
|
LAURA MARÍA PÉREZ RODRÍGUEZ (Doutoramento)
Universidade de Santiago de Compostela, Espanha
|
Membro de comissão
Descrição da atividade Tipo de participação |
Instituição / Organização | |
---|---|---|
2017/01/01 - 2018/06/01 | Invited MEMBER in BIOHAZ WG on Updated Quantitative Risk Assessment (QRA) of the BSE risk posed by Processed Animal Protein
(PAP) (EFSA-Q-2017-00705) from European Food Safety Authority (EFSA) resulting on an EFSA's opinion: Updated quantitative
risk assessment (QRA) of the BSE risk posed by processed animal protein (PAP)
Membro
|
European Food Safety Authority, Itália |
Distinções
Outra distinção
2015 | 3rd prize for best poster on 2nd Food Integrity Conference “Assuring the integrity of the food chain: food authenticity research priorities and funding opportunities” |
2001 | Aplicability of PCR to Bovine Spongiform Encephalopaty Transmission Control
Real Academia de Medicina y Cirugía de Galicia, Espanha
|